Fizzit v2

Switch to desktop Register Login

Fenomenologija

O čemu Hrvati najviše čitaju na internetu?

surfanje_netom

 

Surfajući internetom, u svojem uobičajenom dnevnom klikanju, nabasali smo na jedan od najčitanijih portala u Hrvatskoj, koji se vezuje uz također prilično čitane novine. 

 

Ono na što nam je pogled prvo zapeo jest pregled najčitanjih članaka. Priznajemo da smo ugodno iznenađeni. 

 

Na prvom mjestu nalazi se sofisticirani uradak pod nazivom Miley Cyrus pokazala stražnjicu na plaži koji se sastoji isključivo od fotografija, bez teksta. Interes čitateljstva za ovu temu pokazuje kako vole vizualni umjetnički izričaj, zanimaju se za ljudsku anatomiju i vole prirodu, a uz to su i multikulturalni jer prate misao, dijelo i izričaj jedne američke tinejžerske pop-zvijezde. 

 

Vjerujemo kako nisu bili previše razočarani kad su shvatili da je vijest zapravo navlakuša i da se dotična stražnjica vidi samo na jednoj slici, i to djelomično. 

 

Drugo mjesto pripalo je još jednom čisto vizualnom umjetničkom uratku, poznatijem kao Na špici se svi okretali za Giannom Apostolski

 

Ovdje primijećujemo da su Hrvati skroman narod. U stanju su naći zadovoljstvo u sitnicama kao što je haljina koja vjerojatno potječe iz rumunjskog bordela i umjetnim sisama koje očito nije radio plastičar koji preskupo naplaćuje svoje usluge. Uz to su se pokazali i kao vrlo liberalni jer pokazuju interes za djevojkom kojoj je vrhunac karijere bilo vođenje izvrsne intelektualno-umjetničke TV emisije 'Gole vijesti' u kojoj je pokazivala svu raskoš svog talenta. 

 

Divno je vidjeti da hrvatska čitalačka publika podržava takav talent. 

 

Brončanu medalju odnosi uradak poduljeg naslova Vladmir o Soraji: Kakve grudi ima. Ovo nisam vidio nikad u životu. Naložila me kao nitko prije. Uz već poslovičan interes za ljudsku anatomiju, ovdje je naprosto dirljiv interes za ovog nadasve kreativnog mladića koji uspjeva svoju naklonost djevojci s oblinama iskazati metaforom. Također, prekrasno je vidjeti da se čitateljska publika zanima za mladića koji predstavlja oličenje poštenja i iskrenosti jer pred masovnim TV auditorijem otvoreno govori o svojim seksualnim nagonima. 

 

Hrvati ovime također pokazuju kako snažnu podupiru regionalnu suradnju jer se interesiraju za interakciju između dvoje pripadnika zemalja bivše Jugoslavije. Europska unija bila bi ponosna. Pravo je čudo da još nismo zatvorili sva poglavlja u pregovorima s Bruxellesom. 

 

Četvrto mjesto na listi drži sljedeći naslov: Prvi put cijela istina: zašto je morao iz Dinama, kako je upoznao Simonu, što će sad s karijerom. Radi se o nogometašu Niki Kranjčaru, a interesom za ovaj tekst čitatelji pokazuju kako njeguju kršćanske obiteljske vrijednosti. Naime, sigurno je to razlog zašto žele znati ama baš sve detalje iz kuhinje i spavaće sobe poznatog nogometaša, kao i pročitati priču o pijanim eskapadama njegovog oca. Ovim posjednjim također pokazuju kako su osviješteni kada je u pitanju borba protiv poroka koji uništavaju ljudsko zdravlje, pa ovdje vidimo i jednu nadasve humanu crtu. 

 

Fenjeraško, peto mjesto, drži tekst naziva Razvod Dijane Čuljak: prodali palaču za 18 miljuna, a dužni 6.5 milijuna kuna poreza. Hoće li dijeliti i silne dugove? 

 

Kako ne biti oduševljen hrvatskim čitateljima? Evo što sve ovdje vidimo: brigu za obiteljski život, interes za ekonomiju koji se očituje kroz novčane iznose, interes za arhitekturu kojeg vidimo jer je Hrvate privuklo spominjanje palače u naslovu te mogućnost čitanja složenijih mutidisciplinarnih tekstova koji obuhvaćaju područja ekonomije, kriminalistike i obiteljske psihologije.

 

Tekst također dokazuje i nepresušnu glad Hrvata za znanjem jer u sebi sadrži otvoreno pitanje hoće li Dijana Čuljak trebati platiti dugove svog uskoro bivšeg supruga. 

 

I kako sada ne biti ponosan? 

 

Posebno nam je drago da i dotični portal zna - kao svaki pravi medijski produkt koji drži do sebe, kao i do važnosti vlastitog utjecaja na sustav vrijednosti društva u kojem djeluje - prepoznati gdje leže potencijali njegovog čitateljstva. Stoga smo apsolutno oduševljeni njihovom glavnom preporukom. 

 

Radi se o videu pod nazivom Ruska voditeljica umrla od smijeha dok je prenosila vijest o travi. Ovdje se vidi kako su čitatelji moderni jer ih zanima primjena modernih tehnologija u borbi protiv droge, a s obzirom da popratna vijest uz video kaže kako je voditeljica u svom izvješću spominjala medvjede, svinje i pse, ovdje vidimo da su Hrvati divni ljudi koji obožavaju životinje. I to ne nužno samo na tanjuru. 

 

S nestrpljenjem očekujemo tekst koji će nam otkriti koja je sljedeća poluzvijezda pokazala gaćice izlazeći iz automobila. Grizemo nokte od neizvjesnosti bildajući svoj intelekt. Još malo i postat ćemo Švedska...  

FaLang translation system by Faboba

2012. © Fizzit.net

Top Desktop version