Fizzit v2

Switch to desktop Register Login

Fenomenologija

Kult mladosti

madonna

 

Biti vječno mlad je jedna od najvećih čovjekovih težnji, jedan san kojem se pridružila hrpa psihologa, znanstvenika, liječnika i ostalih stručnjaka kako bi produžili ono najljepše doba ljudskog života, a to je mladost. Do kada smo zapravo mladi, individualno je, pa tako banke odobravaju kredite mladima  od 40 godina, političke stranke imaju mladež do 35 godina, a u nekim udaljenijim selima mladost prestaje već u 25. godini kada se žena trebala odavno udati i imati djecu, a muškarac pronaći posao i brinuti se za obitelj. Svjedoci smo da bi svi htjeli biti mladi i lijepi, svaki dan čitamo o Madonni koja nalazi sve mlađe i mlađe frajere, o bezbrojnim plastičnim operacijama jedne Demi Moore i o okrutnoj selekciji koja traži svježe meso, a ljude u godinama odbacuje poput proizvoda kojima je istekao rok trajanja. Kult mladosti prisutan je svuda.

 

Tražite li partnera bit će ga lakše naći u dvadesetima nego u tridesetima, a pogotovo je teško u četrdesetima. Tražite li posao, i tu su prisutna dobna ograničenja pa će mlađi kadar neminovno zamijeniti ostatke starog sustava i ljude čiji mozak više nije toliko svjež. No postoji jedno mjesto gdje osoba može ostati mlada sve do smrti. To mjesto je Internet, i kao takvo je pogodno za sve vrste obmana i laži. Samo je potrebno naći prikladnu žrtvu koja će na to nasjesti.

 

Ljudska priroda sklona je ekperimentu. Generalno gledano, ljudi uvijek traže stvari do kojih se teže dolazi ili koje zapravo ne mogu imati. Evo primjera. Žena u dvadesetima nađe čovjeka svog života, uda se i rodi mu dijete, nađe posao i živi jednim smirenim obiteljskim životom, naoko savršenim, i ništa joj drugo nije potrebno. Varate se. Na internetu postoje milijuni korisnika i korisnica koji imaju vlastite profile u potrazi za novim i nepoznatim uzbuđenjima. I dok neki otvoreno pišu da su u braku, drugi to skrivaju. Tu počinje izvor laži. Žene će lagati o svojim godinama i stavljati fotografije kad su bile mlade, ili još gore, fotografije neke slavne osobe kako bi si stvorile dobru reklamu, a muškarci će lagati o svom poslu i imovinskom stanju kako bi impresionirali mlade djevojke. No svima im je zajedničko da žele biti vječno mladi. Žele se vratiti u doba kad su bili poželjni, kad su mogli birati i kad je svaki dan nosio nova uzbuđenja.

 

Takva igra u nekim granicama može donijeti trenutno zadovoljstvo i navesti osobu da ipak cijeni ono što ima, no nažalost, neki neće na tome stati. Dogodi se da osoba potpuno potone u drugi svijet, zapostavi muža, djecu i kućanstvo, i jedino što je zanima je trenutak kada će vidjeti svog mladog virtualnog ljubavnika ili ljubavnicu. Onda na vidjelo dolazi carstvo licemjerja. Iste žene, koje su se još do jučer rugale neudanim prijateljicama kako bi trebale uhvatiti zadnji vlak i poslušati kucanje biološkog sata, sada se ponašaju puno nezrelije i neodgovornije nego one. Dok im se dijete igra negdje vani one se zaključavaju u sobu kako bi se mogle naći sa objektom svoje žudnje i biti mlade. One koje su imale sreće da nalete na naivca koji čak neće tražiti ni otvaranje kamere mogu i dalje nastaviti sa igrom lažnih fotografija i lijepih riječi.

 

Apsurdno je da su današnje mlade generacije zapravo odličan mamac za manijake oba spola, jer provode više vremena na internetu nego na svježem zraku. I tako će nečija mama čupati kosu od očaja jer njen sin tinejdžer provodi sate i sate zatvoren u sobi razgovarajući sa nekom nepoznatom seksi tetom kategorije milf jer mu je ona zanimljivija nego kolegica iz školske klupe. Tako su prošlost i budućnost našle kompromis, jer mlade generacije žele neka inovativna uzbuđenja, a starije generacije žele povratak u mladost. Više nije zanimljiva susjeda koja vježba u stanu u oskudnoj odjeći, mnogo je intrigantnija žena s drugog kraja svijeta, za to je vrijedno plaćati Internet svaki mjesec.

 

Kult mladosti tako je našao svoje utočište. Mlad se može biti na više načina, ako ne izgledom, onda ponašanjem, jer je Internet teatar gdje svatko igra svoju ulogu. Ljudska je priroda čudna, pa žena koja godinama nije zanimljiva svome mužu može postati opsesija nekom mladiću s drugog kontinenta. Tko može onda osuditi tu jadnu ženu koja je barem na takav način ispunila svoj san da bude nekome poželjna?

 

U cijeloj toj priči ne treba zaboraviti da se svjetla teatra Internet ipak gase na kraju. I onda smo kao voćka poslije kiše, obično, malo, jadno drvo.

FaLang translation system by Faboba

2012. © Fizzit.net

Top Desktop version