Fizzit v2

Switch to desktop Register Login

Fenomenologija

Manipulacija - oruđe koje pali

marioneta

Ljudske emocije su poput figura na šahovskoj ploči, podobne za upravljanje i micanje u raznim smjerovima. Igra marionete na koncu poznata je u svim sferama života, od ljubavi do politike.
 
U današnje doba recesije kad je pronalaženje posla ravno dobitku na lutriji , pribjegava se raznim načinima kako doći do novaca. Firma RCI, navodno 37 godina poznata u svijetu nastoji pridobiti klijente na način da im servira putovanje u egzotične destinacije za cijenu jedne prosječne hrvatske plaće, a smještaj se nudi u apartmanima od pet zvjezdica. Predobro da bi bilo istinito, jer nedavno je jedan hrvatski tjednik prenio vijest o naivnom bračnom paru koji je uplatio 4.400 kuna za put na Tenerife i nikad nije tamo dospio, a novac je nestao bez traga. Tko ne bi želio uživati za malo novaca u privilegijama bogatih? Ljudska pohlepa je lako dostupna Ahilova peta, to je onaj šareni demon u oblačiću koji jadniku na dijeti nudi hamburger, alkoholičaru bocu Dom Perignona, a djevcu jednu skupu escort pratilju, dakle, za svakoga ponešto, a naplata dolazi kasnije.
 
Moć manipulacije seže svojim pipcima svuda. U novije doba ulice su pune prosjaka novog kroja, dakle ne starih djedica sa sijedom bradom i invalida, nego zdravih mladih žena s djetetom u naručju koje žicaju za pecivo. Da, ne za kruh, nego za pecivo, one imaju svoj cjenik koji uključuje mlijeko, kolač i pecivo za malodobno dijete, jer pritišću dugme ljudskog milosrđa. Ne računaju na to da će se netko zapitati zašto se sama ne pobrine za to dijete i nađe si posao umjesto da plače i moli u nekom uglu da bi nahranila svog potomka. Npr., ako prošećete ulicama Praga tamo nikad nećete vidjeti zdrave i snažne mlade ljude kako prose. Oni će prodavati kobasice i palačinke, stajati iza štandova sa zanimljivom robom ili na ulici sa lecima koji vas pozivaju u zabavni noćni život, no neće prosjačiti. Prosjak je legendarna figura koja zauzima poluležeći stav na pločniku i ima preko 60 godina. Ali, da nema ljudske empatije ne bi bilo ni žicara ni prosjaka ni prevaranata, tako da je milosrđe vrlo pogodno tlo za manipuliranje.
 
empatijaAntonija je shvatila moć manipulacije kao srednjoškolka. Bolovala je od alergije koja se očitovala u crvenom osipu i nedostatku zraka kad bi se iznervirala . Bila je lijepa djevojka pa bi se uvijek našao neki herojski nastrojeni kolega iz razreda da joj priskoči u pomoć. No isto tako je bila poznata po noćnim izlascima, a količina knjiga koje je pročitala nije bila deblja od slikovnice. I kad je trebala ispravljati jedinicu iz biologije, poslužila se lukavstvom i odglumila da je hvata alergija, samo je pustila izmišljenu suzu i morala je van na svjež zrak. Tom tehnikom se služila sve dok na kraju nije završila na popravnom roku gdje joj ni glumljenje nesvjestice u konačnici nije pomoglo. Na njenu nesreću, profesorica biologije  nije bila velik altruist i znala je čitati između redaka.
 
U Markovu firmu je došla nova šefica, nastrojena poput Gestapa. Čim je preuzela funkciju zatražila je od djelatnika da ne kasne niti desetak minuta i da se predmeti moraju rješavati u striktno određenom roku. Na prvom sastanku nije govorila o motivaciji za rad, boljoj tehnološkoj opremi ni većim plaćama. Računala je na strah djelatnika i postavila se autoritarno, kao ženski Bič božji. No rano ujutro u liftu je čula kako joj se djelatnice susjednog odjela ismijavaju da su unajmile čarter kako bi stigle na vrijeme, a na pauzi nitko nije htio sjesti za njen stol. Njena manipulatorska tehnika je promašila metu i naišla na čistu porugu.
 
Najuspješnije manipulatorsko sredstvo je seks. I kad je osoba imuna na milosrđe i strah, kad nije solidarna niti pohlepna, možete posegnuti za ovim as adutom, a to je seks. Političke afere su se vrtjele oko seksa, stabilni brakovi se raspadali zbog seksa, a teško stečeni ugledi su se rušili zbog najstarijeg ljudskog nagona. Prema tome, ako ste sve karte stavili na stol u duhu izreke cilj opravdava sredstvo, na kraju vam ostaje seks, odlično manipulatorsko oružje. Na temelju seksa možete dobro prodati knjigu, dobiti posao, ucijeniti nekoga kućnim pornićem ili ponuditi zainteresiranima seminar u svrhu edukacije o seksualnim slobodama.
 
U današnje vrijeme je opasno boriti se otvorenim kartama i reći što mislite. Pogledajte samo ACTA dokument kojim se prijeti ograničavanjem sloboda i mišljenja. Dakle, rješenje je dobra stara manipulacija. Odaberite metu i daleko ćete dogurati.

{jathumbnail off} 
FaLang translation system by Faboba

2012. © Fizzit.net

Top Desktop version