Fizzit v2

Switch to desktop Register Login

Fenomenologija

Mia Begović i prljavi veš svih nas

miabegovic

Jedna od najčitanijih vijesti u hrvatskim medijima u proteklih nekoliko dana jest ona o sukobu hrvatske glumice Mije Begović i njenog bivšeg supruga, poduzetnika Željka Žnidarića. Nakon što je neko vrijeme provela u Kostariki, kao sudionica reality show programa Opstanak, glumica je doživjela neugodno iznenađenje po povratku kući. Kada je došla u stan u Masarykovoj ulici u Zagrebu, u kojem je živjela sa svojim bivšim suprugom, zatekla je  zaključana vrata i promijenjene brave. 

Tada je počela drama kojom se već četvrti dan u nizu hrane svi oni gladni senzacije.  

 

Suočivši se s nepovoljnom situacijom, Mia Begović je jednostavno odlučila iskrcati svoje kofere ispred ulaznih vrata i tamo spavati, na ležaju improviziranom od svoje odjeće s puta. Puna tri dana provela je boraveći i spavajući na stubištu ispred stana, a kod susjeda voljnih joj pomoći odlazila je vršiti nuždu i obavljati osobnu higijenu. Tri dana bila su dovoljna da novinarske kamere i pera sve uredno zabilježe, a onda je glumica napustila "mjesto zločina" u društvu svoje kćeri, Maje Lene Lopatny, rođene u Mijinom prvom braku s bivšim vaterpolistom i poduzetnikom, Ronaldom Lopatnyjem. 

Sirota žena, izbačena je na ulicu te bila prisiljena spavati na stubištu i ovisi o milosti dobrih ljudi. Muškarci znaju biti takvi gadovi. To je ono što bi vam prvo palo na um, zar ne? 

miaizeljkoBojimo se istina ipak nije tako crno-bijela. Odmah da razjasnimo, nemamo nikakve namjere ovdje braniti Željka Žnidarića. Ne poznajemo ga, ne znamo što ga je nagnalo na takav čin, a i inače ne mislimo da bi se problemi s bivšim suprugama trebala rješavati izbacivanjem istih na ulicu. 

Međutim, problem je u tome da Mia Begović nije izbačena na ulicu. Vrlo brzo se doznalo da ona u svom vlasništvu ima i stan na adresi Jagodnjak 17, također u Zagrebu, a uz to joj na raspolaganju stoji i gradski stan u Nodilovoj ulici. Uz sve to njena majka Tereza koristi još jedan gradski stan u Zagrebu koji je svojedno stavljen na raspolaganje Mijinoj sestri, pokojnoj glumici Eni Begović, tragično preminuloj u saobraćajnom udesu na Braču u kolovozu 2000. godine. Također, s priličnom dozom sigurnosti usuđejemo se pretpostaviti da Mia Begović,kao poznata glumica poznaje vrlo širok krug ljudi i da sigurno ima barem pokoju prijateljicu - ako nema, onda to nešto o njoj govori, zar ne? 

U svakom slučaju, na temelju svega upravo navedeno teško je povjerovati u srceparajuću priču o sirotoj Miji Begović koja spava na stubištu jer nema kuda. Kao što vidimo, ona itekako može birati gdje će prenoćiti.

Čemu onda čitava ova drama?
Čemu kampiranje ispred vratiju stana i izigravanje napuštene beskućnice?
Čemu teatralno vrištanje pred novinarima kako će umrijeti i izigravanje kraljice drame zbog običnog uganuća noge koju je ozlijedila natežući se sa zaštitarom?
Čemu optužbe da joj je bivši suprug ukrao automobil, Crysler PT Cruiser, kada  je ubrzo otkriveno da je automobil uredno parkiran ispred njene kuće na Jagodnjaku, što je poduzetnik sam odmah potvrdio? 

Zašto Mia Begović jednostavno nije iste večeri kada je zatekla promijenjene brave na vratima otišla u jedan od stanova koji joj stoje na raspolaganju i sljedećeg dana mirno, bez skretanja medijske pažnje na sebe, pozvala svog odvjetnika na konzultacije i pokušala riješiti svoj problem daleko od očiju javnosti? Osobno ne vidim ama baš niti jedan opravdan razlog zbog čega bi se nečije prljavo rublje trebalo iznositi u javnost. Svatko od nas ima dovoljno svojih briga i najmanje što nam je potrebno jest čerupanje u javnosti jedne histerične žene koja ruši vlastito dostojanstvo boravkom u jednom reality show programu, dnu dna svijeta zabave, i njenog bivšeg supruga po svoj prilici cijepljenog od empatije. Hej, što je sa svim onim ženama koje stvarno imaju problem, koje su pobjegle pred nasiljem raznih poduzetnika, odvjetnika, liječnika i ostalih za društvo 'uglednih građana' i koje danas doista nemaju kuda? Zašto razni Jutarnji, Večernji, Indexi, T-portali i net.hr-ovi ne pišu o njima? Tamo negdje između priča o budućem hrvatskom bankrotu koji nikako da stigne, guzici Coco T, blamažama Željka Kerumu i zabijanju čavala u već odavno pokopan HDZ-ov lijes mogli bi nešto napisati i o tome. Ali ne, interesantnije je bacati nam u lice prljavi veš jedne glumice, zar ne? 

enabegovic

A ako vas baš zanima, za sada se još uvijek ne može sa sigurnošću reći kome bi trebao pripasti stan u Masarykovoj. Mia tvrdi da ima potvrdu da je vlasnica no to zapravo ne znači previše jer se radi o zajedničkoj bračnoj stečevini, a ne o stanu kojeg je ona kupila prije ulaska u brak sa Žnidarićem. Prema Zakonu o braku i  porodičnim odnosima sud određuje udio bračnog druga u zajedničkoj imovini prema njegovom doprinosu u stjecanju te imovine (čl. 287.). 'U slučaju spora sud određuje koliki je bio doprinos bračnih drugova u stjecanju zajedničke imovine, pri čemu vodi računa ne samo o osobnom dohotku i zaradi svakog od bračnih drugova, nego i o pomoći jednog bračnog druga drugome, o radu u domaćinstvu i porodici, brizi oko odgoja i podizanja djece, kao i o svakom drugom obliku rada i suradnje u upravljanju, održavanju i povećanju zajedničke imovine' (čl. 288.). 

Budite bez brige, kada dođe trenutak sigurni smo da ćete biti upoznati s novim nastavkom sapunice Begović - Žnidarić. Nije to slučajno i danas najčitanija vijest u većini najtiražnijih hrvatskih tiskovina. 

Govori li vam to više o Miji Begović ili o razini čitalačke kulture i društvene osvještenosti u Hrvatskoj? Odgovor znate i sami, ma koliko neugodan bio.

{jathumbnail off}
FaLang translation system by Faboba

2012. © Fizzit.net

Top Desktop version