Fizzit v2

Switch to desktop Register Login

Znanost

Polarni medvjedi su - Irci!

polarni_mede

 

U znanstvenom časopisu Current Biology otkriven je do sada nerazjašnjen misterij podrijetla polarnih medvjeda.

 

Zaključak do kojeg su došli znanstvenici, predvođeni doktoricom Ceiridwen Edwards sa Smurtif instituta za genetiku na čuvenom Trinity Collegeu u Dublinu te profesorom Davidom Geffeom s medicinskog fakulteta Sveučilišta UCLA u Kaliforniji, uz pomoć kolega sa Sveučilišta u Leuvenu, Cambridgeu, Oxfordu i Petrogradu jest da su svi polarni medvjedi zapravo - Irci! 

 

Veseli Irci vole se sami šaliti na svoj račun pa će vam tako kad posjetite tu kišovitu otočnu zemlju vrlo vjerojatno ispričati kako je u Irskoj 'homoseksualac muškarac koji više voli žene od cuganja'. Znanstvenici za sada još nisu ustanovili vole li polarni mede cugati, pa ćemo to očito morati prepustiti nekom drugom istraživanju. Međutim, uspjeli su ustanoviti da je pramajka svih polarnih medvjeda bila ženka mrkog medvjeda (Ursus arctos), a živjela je na području današnje Irske prije nekih pedesetak tisuća godina, tijekom posljednjeg Ledenog doba. Nešto kasnije se je mama medo preselila na područje Velike Britanije pa smo barem tu svjedočili kolonizaciji koja je išla u obrnutom smjeru. 

 

mrki_medo

 

U svom istraživanju gore spomenuti znanstvenici koristili su filogeografički model kako bi procijenili dinamiku kretanja 242 smeđa medvjeda i ženskog podrijetla polarnih u posljednjih 120.000 godina. Zbog klimatskih promjena koje su utjecale na ledeni pokrov Sjevernog Atlantika, došlo je do povremenih preklapanja staništa. Zbog toga su se medvjedi počeli međusobno križati pa je tako došlo do miješanja DNK ženke smeđeg medvijeda s DNK njenih rođaka iz sjevernijih, polarnih krajeva. Vjeruje se kako je bilo potrebno više križanja tijekom kasnog Ledenog doba. 

 

Ovo otkriće iznimno je važno jer bi moglo značajno doprinijeti očuvanju polarnih medvjeda koji su trenutno jedna od brojnih ugroženih vrsta na Zemlji. Ova veličanstvena životinja sa sjevera može narasti do tri metra u visinu - naravno, kada se uspravi - a mužjak može težiti od 400 do 700 kilograma, dok je ženka nešto manja i lakša. Mesožder je i ima 42 zuba, no u trenutku izlegnuća je slijep, bez zuba i teži manje od kilograma. Uobičajen životni vijek im je oko 25 godina, no zabilježen je slučaj ženke koja je u divljini doživjela čak 43. Mogu preplivati oko 100 kilometara bez predaha i najveći su grabežljivci na kopnu. Također je zanimljivo spomenuti da ispod svog privlačnog bijelog krzna imaju crnu kožu te da su svi lijevošapi. 

 

{jathumbnail off}

FaLang translation system by Faboba

2012. © Fizzit.net

Top Desktop version