Fizzit v2

Switch to desktop Register Login

Znanost

Polovica Europljana u rodu s Tutankamonom

tutankamon

 

Prije nekoliko dana put me je nanio u Bašku, simpatično mjesto na jugu našeg najvećeg otoka, Krka. Kako tamo imam određene obiteljske veze, svake godine svratim, a ono što me posebno oduševi je velika količina mačaka koje slobodno šetaju mjestom i svojim mačjim šarmom oduševljavaju prolaznike. Danas sam, posve slučajno, doznala da je jedan od glavnih razloga tako velikoj količini dlakavih mjaukalica u Baški činjenica da jedna prilično promiskuitetna maca ostaje skotna čim othrani jedno leglo. Dakle, veći dio maca u Baški potječe od te jedne mace koja, je li, daje od srca. 

 

Vjerovali ili ne, nešto slično dogodilo se i s nama ljudima. Ne, ne potječemo od promiskuitetne mace ali zato smo u rodu s - jednim egipatskim faraonom. 

 

Naime, znanstvenici u centru za genealogiju DNA iGENEA, čije sjedište se nalazi u švicarskom gradu Zürichu, otkrili su kako oko 50 posto zapadnih Europljana i čak 70 posto britanskih muškaraca potječe od egipatskog faraona Tutankamona. Napravili su rekonstrukciju njegovog DNA profila kao i onih njegova oca, faraona Ekhatona i djeda, također faraona, Amenhotepa III. Istraživanje je pokazalo da je Tutankamon pripadao haplogrupi R1b1a2 kojoj danas pripada više od polovice muškaraca u zapadnoj Europi, što implicira da svi vjerojatno imaju zajedničkog pretka. 

 

Ono što ovo otkriće čini još zanimljivijim jest činjenica da istoj grupi danas pripada svega jedan posto stanovnika današnjeg Egipta dok je, kao što smo upravo vidjeli, prilično raširena na europskom kontinentu. Voditelj gore spomenutog centra za genealogiju, Roman Scholtz, izjavio je kako on i istraživači u njegom tipu smatraju da je zajednički predak živio negdje u okolici Kavkaza prije otprilike 9.500 godina. 

 

Sam Tutankamon jedan je od najpozantijih egipatskih faraona. Smatra se da je rođen 1343. godine prije Krista, a na prijestolje je dospio sa svega devet godina života, nakon smrti svog oca. Mada iznimno mlad, već je bio u braku sa svojom polusestrom Ankhsenamon, doduše, ipak bez potomstva. Evidentno je da u Egiptu nisu previše brinuli o posljedicama incesta. Preminuo je 1323. godine prije Krista, nakon 11 godina svoje vladavine, i to nasilnom smrću što je dokazala analiza njegove mumije. 

 

lord_carnarvonUz njegovo ime također se vezuje tzv. Tutankamonovo prokletstvo prema kojem će svaka osoba koja otvori njegov grob umijeti ubrzo potom. Naime, George Edward Hebert, inače peti lord od Carnarvona u Velikoj Britanije i strastven egiptolog, dugi niz godina tragao je za vječnim počivalištem ovog poznatog egipatskog faraona. Pronaša ga je u veljači 1923. godine s kolegom Howardom Carterom, također Englezom. Iznad sarkofaga u kojem je ležalo Tutankamonovo tijelo pronađen je natipis: 'Smrt će snaći one koji ometaju faraonov san'. 

 

Tako nekako i bi. Svega dva mjeseca nakon toga lord Carnarvon počeo se osjećati loše te ubrzo potom preminuo, i to od posljedica upale koju je najvjerojatnije izazvao ubod komarca. Ono šo je ovdje zanimljivo istaknuti jest činjenica da mu je komarac nanio kobni ujed na isto mjesto na licu na kojem se nalazi mala napuklina na maski koja je pronađena na Tutankamonovom licu. Neki i dan danas vjeruju kako su mračne sile ovdje uplele svoje prste, no sve je više onih koji ipak podržavaju teoriju da su sve gore navedene žrtve umrle zbog veće količine toksina u grobnici. 

 

Kako god da bilo, možda će mnogim Europljanima biti zanimljiva spoznaja da dijele makar daleko srodstvo s jednim pripadnikom visoke aristokracije. Tko zna, možda onda razmisle o tome da mačke ponovno proglase svetima, baš kao što je učinio njihov daleki rođak. To bi posebno razveselilo onu promiskuitetnu macu iz Baške... 

 

{jathumbnail off}

 

 


FaLang translation system by Faboba

2012. © Fizzit.net

Top Desktop version