Fizzit v2

Switch to desktop Register Login

Welcome, Guest
Username: Password: Remember me

TOPIC: Državna matura i prokletstvo bespotrebnih činjenica

Državna matura i prokletstvo bespotrebnih činjenica 11 months 3 weeks ago #9236

• admin
  • admin's Avatar
  • Administrator
  • Thank you received: 25

pisanjetesta 

Činjenice su prilično tvrdoglave. U srijedu, 23. svibnja 2012. godine, počela je ovogodišnja provedba državne mature u Republici Hrvatskoj, i to ispitima iz hrvatskog jezika i književnosti na višoj (A) razini te na onoj nižoj (B). Uspješno polaganje ispita državne mature iz hrvatskog jezika iznimno je važno za sve učenike koji ove godine završavaju srednje školovanje. Radi se, naime, uz matematiku i strani jezik (najčešće engleski) o jednom od tri obvezna ispita državne mature koje gimnazijalci moraju položiti kako bi uopće završili srednju školu, a učenici strukovnih škola kako bi mogli konkurirati za neko od hrvatskih visokih učilišta.

Očekivano, u medijima prevladavaju negativne reakcije. Ovu lekciju već smo odavno naučili, čak i ako se za državnu maturu nikad nismo pripremali: dobre vijesti nikog ne zanimaju.

Read more...

Državna matura i prokletstvo bespotrebnih činjenica 11 months 3 weeks ago #9238

• marcellus
  • marcellus's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Thank you received: 16
Nešto ne razumijem. Ako upisuješ FER onda ne moraš polagati naprednu razinu hrvatskog a ako ne polažeš naprednu razinu hrvatskog onda nema pitanja o boji haljine ane karenjine. Ili nešto griješim?

Re: Državna matura i prokletstvo bespotrebnih činjenica 11 months 3 weeks ago #9239

• Toodles Galore
  • Toodles Galore's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Thank you received: 19
marcellus wrote:
Nešto ne razumijem. Ako upisuješ FER onda ne moraš polagati naprednu razinu hrvatskog a ako ne polažeš naprednu razinu hrvatskog onda nema pitanja o boji haljine ane karenjine. Ili nešto griješim?

Griješiš.

Inače, pogrešno se postavlja teza jesu li pitanja na državnoj maturi 'teška' ili 'lagana'. Pitanje koje treba postaviti jest na koji način reflektiraju nečije znanje i razumijevanje činjenica, iz čega se da isčitati njihova smislenost.

Neće matura postati smislenija zato jer je, uvjetno rečeno, lakša ili teža.
Mjau.

Re: Državna matura i prokletstvo bespotrebnih činjenica 11 months 3 weeks ago #9240

• marcellus
  • marcellus's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Thank you received: 16
Toodles Galore wrote:
marcellus wrote:

Griješiš.

Inače, pogrešno se postavlja teza jesu li pitanja na državnoj maturi 'teška' ili 'lagana'. Pitanje koje treba postaviti jest na koji način reflektiraju nečije znanje i razumijevanje činjenica, iz čega se da isčitati njihova smislenost.

Neće matura postati smislenija zato jer je, uvjetno rečeno, lakša ili teža.

ali ja to gledam ovako, smisao tih pitanja tipa ane karenjine i njene haljine je provjeriti jesi li pročitao literaturu, i koliko pažljivo i detaljno. Upravo zato se izvlače detalji, jer će bolji i kvalitetniji ljudski materijal koji ide dalje studirati primijetiti i zapamtiti i takve detalje, jer jednostavno bolje pamti i uočava više detalja.
Dakle s te strane je po meni pitanje sasvim na mjestu. Ne zato što će nekom u životu trebati znanje o tome koje je bolje haljina ane karenjine nego zato jer pitanje zapravo testira tvoje neke intelektualne kapacitete bitne za nastavak školovanja: koncentraciju, uočavanje detalja (pa i naoko nebitnih), pamćenje.

Re: Državna matura i prokletstvo bespotrebnih činjenica 11 months 3 weeks ago #9241

• Toodles Galore
  • Toodles Galore's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Thank you received: 19
marcellus wrote:
ali ja to gledam ovako, smisao tih pitanja tipa ane karenjine i njene haljine je provjeriti jesi li pročitao literaturu, i koliko pažljivo i detaljno. Upravo zato se izvlače detalji, jer će bolji i kvalitetniji ljudski materijal koji ide dalje studirati primijetiti i zapamtiti i takve detalje, jer jednostavno bolje pamti i uočava više detalja.
Dakle s te strane je po meni pitanje sasvim na mjestu. Ne zato što će nekom u životu trebati znanje o tome koje je bolje haljina ane karenjine nego zato jer pitanje zapravo testira tvoje neke intelektualne kapacitete bitne za nastavak školovanja: koncentraciju, uočavanje detalja (pa i naoko nebitnih), pamćenje.

Postavljati takvo pitanje izrazito je nefer. Osobe koje nisu vizualni tipovi neće zapamtiti usputno spominjanje boje nečije haljine čak i ako imaju IQ za Mensu, ali će možda moći napamet citirati cijeli dijalog između dvoje likova. Tako da insistiranje na takvim detaljima ne govori mnogo o nečijoj inteligenciji.

Nadalje, pamćenje samo po sebi o inteligenciji ne govori mnogo. I Rainman iz istoimenog fillma je znao napamet telefonski imenik ali nije zato bio genij. Ono što nam ukazuje na nečiju inteligenciju nije naprosto to da je nabiflao nekakve činjenice već to da zna na koji način te činjenice može povezati s drugim činjenicama i upotrijebiti ih. Prema tome, izoliran podatak o boji nečije haljine nema aspolutno nikakvog smisla ako se ni na što ne veže.

Inače, učenje napamet kao način razvijanja nečije memorije sada se već smatra zastarjelim, a nisu mu ni svi prirodno skloni. Dobar dio ljudi bolje pamti stvari korištenjem asocijativnog niza, na primjer.
Mjau.

Re: Državna matura i prokletstvo bespotrebnih činjenica 11 months 3 weeks ago #9243

• hugh grant
  • hugh grant's Avatar
  • Gold Boarder
  • Thank you received: 6
Evo jutros čujem na vijestima da će Jovanovićevo ministarstvo plaćati prvu godinu studija redovitim studentima koji redovito polažu ispite. E sada budi ti lud i reci javno nešto protiv te odluke. Nema šanse. Jeftini populizam, Balkan i neznanje ponovno vladaju. Država se petlja gotovo u sve.
Glede mature.
Inače srednju sam završio devedesete i to vrlo dobrim. Što ja znam nije mi se učilo pa sam gotovo uvijek imao četvorku. Ma zapravo nije da mi se nije učilo, ali princip po kojem su dijeljene petice bio je za mene razočaravajući. Dakle, ako si profesoru gradivo objasnio i to dobro svojim riječima uvijek bi bez greške dobio četvorku, međutim ako si ga nabubao napamet bez problema bi pala petica, nema veze što ništa nisi razumio, ali .ebi ga.
Kasnije upiso višu ekonomsku, položio sve ispite u roku, žao mi što nisam završio fax, ali kad vidim kvalitetu znanja kojega dobivamo..... :whistle:

PS Jedino sam hrvatski imo 3. :zubo
profesorica bila bosanska srbijanka, govorila je bre srpski tako da smo je svi razumeli, malo smo se nešto bunili i na.ebali. Optužila nas zbog vrijeđanja njezine nacionalnosti, a mi smo samo tražili da se na hrvatskom govori hrvatski i to u Šibeniku. Zamisli.
Bilo je to 1990. prije 30. svibnja. ;)
Last Edit: 11 months 3 weeks ago by hugh grant.
Time to create page: 0.558 seconds