Fizzit v2

Switch to desktop Register Login

Kućni ljubimci

Znate li se igrati sa svojom mačkom?

macaklupko

 

Igrati se s mačkom je vrlo zabavno. Uostalom, zato ste i nabavili jednu, zar ne? Vaša mijaukalica zdrava je, sjajne dlake i dobre tjelesne težine, živahna, dobra apetita i čim vidi nešto poput vrapca, sjenice ili miša bude joj se lovački instinkti. Ali kad se vi pokušavate igrati s njom, izgubi interes za svega nekoliko sekundi. I još vam upućuje onaj pogled koji govori: 'Tako si dosadan.' A vi se samo želite igrati sa svojom macom. Evo što trebate učiniti…


Prvo morate uspostaviti ravnopravnu komunikaciju s mačkom. Ako je mačka tek stigla u vaš dom, posebno ako se radi o mačiću, potrebno ju je uvjeriti da joj ne predstavljate prijetnju. To ćete učiniti tako što ćete se spustiti na njenu razinu, i to doslovno. Dok mačka leži na podu, spustite se ispred nje, kako bi joj bili u ravnini. Nemojte je fiksirati pogledom oči u oči jer mačke to mogu doživjeti kao prijetnju i poziv na sukob – radije skrenite pogled negdje u stranu i polako, povremeno, pogledavajte prema njoj. Istovremeno joj se obraćajte tihim, nježnim tonom. Nije zapravo uopće važno što ćete govoriti, važno je da zvuči prijateljski i da u govoru više puta spomenete njeno ime. Kad smo već kod imena, mačke mogu upamtiti značenje riječi od jednog ili dva sloga, i to kada su izgovorene uvijek istom intonacijom – o tome vodite računa kada imenujete svoju mijaukalicu. Znači, Pablo je dobro ime za mačku, Maksimilijan baš i nije.


Razgovarajte sa svojom mačkom koristeći njen jezik. Mačke lutalice ne mijauču mnogo, osim u doba parenja. One uglavnom međusobno komuniciraju govorom tijela i mimikom lica. Međutim, tijekom više generacija učestalog boravka među ljudima došle su do zaključka da je ljudska vrsta inferiorna u odnosu na mačju jer nam čitanje takvih neverbalnih signala ne ide baš tako dobro. Plus što su shvatile da u nama, posebno u ženama, postoji atavistički poriv da reagiramo suosjećajno na dječji plač pa su ga počele oponašati svojim mijaukom kako bi manipulirale nama. Ukratko, mačke više mijauču kada su među ljudima. Kada vaša ljubimica zamijauče, zamijaučite i vi pokušavajući oponašati ton kojeg je ona ispustila. Tako 'razgovarajte' s njom dok god je zainteresirana. Time ćete se bolje povezati i ona će imati više povjerenja u vas što je važno za buduću igru.


Poštujte vrijeme svoje mačke. Ako se upravo prejela i tvrdo spava sigurno neće s entuzijazmom prihvatiti vaš poziv na igru. Bi li vi prihvatili nečiji poziv da odigrate partiju tenisa ili se provezete biciklom da vas netko naglo probudi iz dubokog sna? Zašto onda to očekujete od svoje mačke? Idealno vrijeme za igru nastupa onda kada je mačka budna i živahna.


U igri nikada nemojte koristiti ruke na način da se vaša mačka baca izravno na njih. Da, znamo da je to najjeftiniji način igre ali problem je u tome što će se mačka vrlo brzo na takvo što naviknuti i ubrzo bi mogli biti u takvoj situaciji da svaki put kad nehotice malo pomaknete ruku vaša mačka skoči na nju. Objasniti sve te ogrebotine kolegama na poslu nije uvijek jednostavno. Zato ruku morate skloniti ispod pokrivača ili krpe kako je mačka ne bi izravno vidjela, i onda je pomičite – to će mački biti vrlo zabavno.


Ipak, najbolji načini igranja s mačkom je pomoću igračaka prilagođenih njenoj veličini i karakteru. Dobar dio ljudi griješi nabavljajući svojoj mački prevelike igračke. Da, klupko veličine nogometne lopte izgleda fora ali za vašu ljubimicu je jednostavno preveliko. Radije uzmite ping pong lopticu ili joj jednostavno zgužvajte komadić šuškavog papira u smotuljak. Prevelike igračke zbunjuju mačke, a čak i ako ih na kratko zainteresiraju vrlo brzo će izgubiti interes za njih, i sve što ćete postići je nered u kući ako ih ne uklonite s puta.


Ponajviše vodite računa o tome da su mačke po prirodi lovci. Zbog toga igra s njima funkcionira samo ako je supstitut za lov. Bilo da koristite lopticu, smotuljak od papira, perje na štapiću, konopac ili klupko, mičite ih ispred mačke udaljavajući ih od nje, a onda ih smirite – mačka se, naime, u prirodi baca na plijen tek onda kada se on ukoči i kad više nije u pokretu. Kada vaša maca skoči, na primjer, na rub konopca, ponovno ga pokrenite i natjerajte je na novi skok. Nipošto nemojte onemogućavati mački da ulovi svoj imaginarni plijen jer ćete je tako frustrirati i njena volja za igrom vrlo brzo će nestati. Imajte na umu i to da u prirodi plijen nikada ne trči ili leti prema mački pa zato ni vi nemojte gurati lopticu ili konopac mački u lice jer ćete je time iznervirati. Uvijek mičite igračku od nje i puštajte da se mačka baci na nju.


Proširite igru na što je moguće veći prostor. Osim što ćete tako mački omogućiti kretanje koje je vrlo važno za njeno zdravlje, prisiljavanjem na orijentaciju i hvatanje plijena u većem prostoru potaknut ćete intelektualni razvoj svoje ljubimice. Zato nemojte samo kotrljati lopticu metar ispred nje, pustite neka maca trči po cijeloj sobi, ili čak po stanu.


Ono što mačke također vole igra je skrivača. Naravno, neće reagirati ako joj sakrijete igračku i pola sata kasnije joj predložite da je potraži. Možete, recimo, uzeti perje na štapiću, odmaknuti ga od nje i onda ga gurnuti pod pokrivač. Nekoliko sekundi kasnije neka ponovno proviri. Mačke obožavaju takve vrste igara gdje se mogu osjećati superiorno jer su otkrile 'skriveni plijen'.


Sa svojom mačkom možete se igrati i lovice, naganjajući je po stanu – ovo je čak i poželjno ako vaša ljubimica ne izlazi. Pritom vodite računa o njenom položaju repa. Ako je dignut u zrak, to znači da mačka uživa u igri, no ako je spušten to znači da je frustrirana i da bježi iz straha – u potonjem slučaju igru treba prekinuti i nježnim tonom pokušati umiriti životinju. Ako vam dozvoli da je ulovite, uzmite je u naručje i nježno je prislonite uz srce - u slučaju da se i tada pokuša otrgnuti, nemojte je na silu pokušavati zadržati, a ako ostane mirna, lagano je milujte po tijelu. Čak i odrasle mačke vole milovanje jer ih podsjeća na vlastito djetinjstvo i na jezik kojim ih je prala mama maca pa taj pokret smatraju utješnim. Ipak, kada im dodija, odmah prestanite. 


Vodite računa i o tome da je mačka po svojoj konstituciji sličnija sprinteru nego trkaču na duge pruge. Zbog toga je nerealno očekivati da će provesti dulje razdoblje igrajući se s vama. Pet minuta dobrog rastrčavanja i skakanja sasvim je dovoljno – kroz nekoliko sati možete pokušati opet.


Dok se igrate s njome, komunicirajte i verbalno. Obraćajte joj se imenom i govorite joj nježnim tonom kada bi ton vašeg glasa povezala uz igru. Nikada nemojte biti agresivni niti na bilo koji način ozlijediti svoju ljubimicu. Igračke koje koristite moraju biti od mekanog materijala poput vune i lagane, najbolje od plastike ili papira, a dobro bi bilo da ne sadržavaju sitne dijelove od neorganskih materijala koje maca može pojesti i tako naškoditi svom probavnom traktu.


Ako ste tek dobili mačića, svakako se angažirajte u zajedničkoj igri s njime još dok je mali. Da, mačići su po prirodi živahni i često se igraju sami ali ako ih već tada ne naviknete na zajedničku igru šanse da će u njoj uživati kad odrastu su manje. Zato od malih nogu posvetite pažnju svojoj mijaukavoj ljubimici – budite sigurni, ona to želi, samo joj trebate znati prići na pravi način.

 

FaLang translation system by Faboba

2012. © Fizzit.net

Top Desktop version