Fizzit v2

Switch to desktop Register Login

Kućni ljubimci

Našli ste napuštene mačiće? Evo kako im pomoći!

micousalici

 

Proljeće je doba romantike, ne samo za ljude već i za naše mjaukave prijatelje. Na žalost, u mačjem svijetu ta romantika ne završava uvijek na lijep način. Do jučer veliki ljubitelji životinja rješavaju se tek rođenih mačića, nastalih kao produkt te romantike, a ponekad se rješavaju čak i njihove majke. Društvene mreže ovih su dana prepune dojava o sasvim malim mačićima ostavljenima u vežama, dvorištima i parkovima, uz cestu, u kutijama, u kantama za smeće... Trošiti riječi na one koji su takvo što u stanju učiniti je suvišno – važno je pomoći mladuncima. Volonterska udruga Prava šapa daje vam savjet što možete učiniti ako pronađete sasvim mlade mačiće koji bi još trebali biti uz mamu macu i sisati.

 

Prvo: pokušajte naći mamu, odnosno zamjensku mamu ( mačku koja ima mlade), te joj podvaliti pronađene bebe. Ako ne uspijete, evo uputa kako othraniti leglo.

1. Ugrijte ih!
Umotajte ih u dekicu, ručnike, i stavite u neki manji prostor (kartonska kutija, transporter, što god). Ako imate termofor stavite im ga, a ako ne poslužit će i smještanje uz radijator ili 'kvazi termofor' - dvolitrena plastična boca napunjena toplom vodom i umotana u neku tkaninu, ručnik. To je jako bitno, jer bebice trebaju mamu, osim zbog sisanja, i zbog topline, te jako brzo promrznu. Nemojte ih odvajati ako ih ima više od jednog, oni se međusobno griju i potrebni su jedni drugima.

2. Hranjenje
Ukoliko mališi imaju otvorene oči, a vi niste sigurni koliko su stari, ponudite im kupovnu hranu za mačiće (najjednostavnije, konzerve). Ako ne jedu, znači da im je još uvijek potrebno mlijeko. Ako imaju zatvorene oči, mlađi su od cca 2 tjedna i definitivno trebaju mlijeko (u prahu). Nahranite ih što je prije moguće i hranite u manjim razmacima (maksimalno 2-3 sata). Kako budu stariji, razmak između hranjenja će se povećavati. Potrebno ih je hranjenje i noću (svaka 3-4 sata, postupno povećavajte razmak).

 

Što pije nabavite mlijeko za mačiće i bočicu. Ima ga za kupiti u veterinarskim stanicama i ljekarnama, te Pet centru. Ako niste u mogućnosti kupiti odmah mlijeko, možete kupiti mlijeko u prahu za djecu ili pripravite sami mlijeko:

 

Recept:
0.25 lit mlijeka
4 žličice slatkog vrhnja (nije obavezno)
2 žličice šećera (ili, još bolje, šećer u prahu)
jedan žumanjak


U najgorem slučaju, za prvu ruku može poslužiti mlijeko koje imate u hladnjaku (kravlje, kozje...) pomiješano u omjeru 50:50 s vodom. Kod svih opcija je bitno da je mlijeko zagrijano, mlako/toplo, ne vruće (probajte sebi na ruku).


Umjesto bočice, upotrijebite špricu, pipetu ili bilo što čime im možete dati mlijeko u usta. U početku će vjerojatno pljuckati i negodovati, no budite uporni i kapajte im pomalo u usta. Samo oprez da se ne zagrcnu. Poslije budu sami hvatali bočicu (najlakše je s bočicom) ustima i potezali. Samo treba koji dan da se naviknu.

3. Obavljanje nužde
Mama ovako malim životinjicama treba i radi lizanja. Lizanje potiče probavu i omogućava vršenje nužde. Nakon hranjenja uzmite pamuk ili blazinicu i namočite u toplu vode te ocjedite. Takvim "imitiranim maminim jezikom" prelazite preko guza i pišulinaca što redovitije možete. U početku će ići teže, posebno velika nužda, ali samo upornom imitacijom lizanja će krenuti. Također, poželjno je masirati trbuh. Nježno prstima ili već navedenim mokrim pamukom ili blazinicom prelaziti preko trbuha također za bolje poticanje probave.

 

Piškiti vjerojatno hoće i sami, i to pod sebe, pa redovito mijenjate podložak ispod beba da ne leže u mokrom. Ako kakanje zašteka duže od 2-3 dana, postoje i neki trikovi (redoslijedom kako su napisani ih 'isprobavajte'):


- parafinsko ulje (kupuje se u "ljudskim ljekarnama, "na špricu dati svakom po 0,5 do 1 mililitar, podmazuje crijeva, može i maslinovo)
- toplomjer u guzu (kao kad bi im mjerili temperaturu)
- masaža u toploj vodi (u kadicu, lavor napunite tople/mlake vode-kao za kupanje, i masirajte ih po trbuhu dok su u vodi, iznimno ih je važno kasnije dobro osušiti fenom i ugrijati)

4. Paraziti
Pasta za gliste
Daje se sa minimalno 14 dana starosti, obavezno pasta (Banminth), nikako tablete (premali su), te ponavlja nakon prvog davanja za 14 dana.
Preparati protiv buha, krpelja


Za većinu preparata na tržištu trebaju biti stariji od 8 tjedana, osim za Frontline sprej (paziti da ne uđe u oči, nosi i usta), te šampone protiv buha (dobro ih nakon kupanja osušiti fenom te ugrijati). Za pojedine preparate provjerite kod svog veterinara.

Udomljavati ovako male životinje je moguće tek kada sami počnu piti i jesti (kupovnu hranu). Poseban oprez oko pijenja, obično nauče kasnije nego što nauče jesti. Već sa 3-4 tjedna im možete nuditi kupovnu hranu iz ruke, pa ako upali- upali. Što prije počnu jesti kupovnu hranu, lakše i vama i njima. No, zadržite bočicu i mlijeko još neko vrijeme, obavezno ako ne znaju sami piti iz zdjelice. Oglašavati ih možete i ranije, s tim da ih udomitelji rezerviraju, pa odvedu u novi dom tek kada ocijenite da su bebači samostalni. Koliko je god moguće ih zadržite zajedno (idealno bi bilo da se ne odvajaju prije navršenih 2 mjeseca).

 

FaLang translation system by Faboba

2012. © Fizzit.net

Top Desktop version