Fizzit v2

Switch to desktop Register Login

Kućni ljubimci

Što vam vaša mačka poručuje svojim repom?

rep

 

Sama činjenica da vaša maca ne zna govoriti ne znači da zato s njom ne možete komunicirati. Osim što vam se obraća mijaukanjem, vrlo važno sredstvo komunikacije vaše dlakave ljubimice jest njen rep. On nije tu samo ukras te kao sredstvo održavanja ravnoteže i pomoć pri skokovima – njima vam vaša maca nešto želi poručiti. Evo što.


Rep ravno dignut visoko u zrak
Ovako ponosno položen rep znači da je vaša maca jako zadovoljna i da se osjeća sigurnom u sebe, pršti samopouzdanjem. U istom položaju rep će držati i mama mačka kada želi da je njeni mačići slijede kako bi bila sigurna da će je lakše uočiti – nešto slično kao što i turistički vodiči po gradovima drže visoko iznad glave zastavicu kako bi ih lakše uočila grupa turista.


Ravno ispružen rep dignut pod kutom od cca 45 stupnjeva
Ako vidite da maca drži rep u ovom položaju, to znači da je raspoložena prijateljski, ali u nešto nije baš sigurna. Moguće je, na primjer, da će tako držati rep kada vam netko prvi put dođe u posjet, pri upoznavanju. U trenutku kada vidi da joj ta osoba ne predstavlja opasnost moguće je da će uzdignuti rep visoko, u prethodno opisan položaj.


Rep visoko dignut u zrak ali brzo lamata lijevo desno
Ovime vam vaša maca poručuje: 'Ostavite me na miru, želim biti sama'. Također može značiti da vam se ruga, nešto slično onome kada se nama netko obrati, a mi odmahnemo rukom kao da kažemo: 'Ma baš bezveze'. Oni slobodnijeg rječnika ovaj pokret repom također bi preveli s: 'Odj**i'.


Rep visoko dignut u zrak, brzo se trese, kao da ga trese struja
E, ovo je jako dobar znak. To znači da je vaša ljubimica doslovno presretna jer vas vidi. Mačke će vrlo često ovako mrdati repom kada se njihov vlasnik vrati kući nakon višesatnog izbivanja. Neke od njih također će, kada su jako uzbuđene podignuti rep i povući ga preko vlastitih leđa stavljajući na vidjelo svoju guzu. Vama će to možda izgledati čudno ali ona time zapravo poručuje: 'Smiješ mi ponjušiti dupe' – što na mačjem jeziku znači: 'Veseliš me i stekao si moje puno povjerenje.'


Rep dignut visoko u zrak sa savijenim vrškom poput upitnika
Rep u položaju upitnika znači upravo to – maca se nešto pita. U takvom slučaju, ona je prijateljski raspoložena, ali nešto je malo zbunjuje.


Rep položen horizontalno iza mačke 
Riječ koja najbolje opisuje ovakav položaj leđa je 'radoznalost'. Vaša maca ovako će položiti svoj rep onda kada, na primjer, čuje nepoznati zvuk koje želi demistificirati ili kada joj snažno zanimanje izazove ono što je upravo vidjela. Ovakav rep obično je blago savijen. 


Rep kojim mačka energično maše lijevo desno
Ovakav položaj repa najčešće upućuje na to da je vaša maca zbog nečeg ozbiljno ljuta – pazite, za razliku od pasa koji ovako repom mašu kada su zadovoljni. Međutim, energično mahanje repom lijevo desno također može značiti da je mačka nestrpljiva i da poziva vas – ili drugi mačku, ako je u blizini – na igru. No u pravilu, ako repom lupa o pod, radije je ne dirajte – tada ju je nešto razbjesnilo.


Napuhani rep
Ponekad ćete vidjeti da se vašoj maci jako napuhne rep. To znači da se osjeća ugroženo zbog nečega i da zbog toga želi pobjeći, a ako ne može izbjeći bijeg, upustit će se u napad. Mačkama koje drže rep u ovom položaju obično se napuše i dlaka na cijelom tijelu, naročito ne leđima. To čine kako bi izgledale veće i opasnije agresoru koji im prijeti.


Rep podvijen između nogu
Ovako položen rep ukazuje na submisivan stav. Vaša maca se nečeg boji te želi da je se ostavi na miru. Rep povlači pod noge kako bi izgledala manje, a time i manje agresivno onome koga percipira kao prijetnju.


Rep je miran ali se mrda samo njegov vršak
Ako maca mrda samo vrškom repa to znači da se snažno koncentrira na nešto. Najčešće je to nekakv plijen poput ptice, miša ili kukca – a u pitanju može biti i loptica, konopčić ili neka igračka kojoj je vabite. U svakom slučaju, veliki lovac spreman je navaliti na plijen.


Rep omotan oko nečega – ili nekoga
U slučaju da vaša maca, na primjer, omota rep oko vaše noge to znači da vas obilježava kao svoje i da ste joj jako dragi. Rep u takvom položaju znak je njene velike ljubavi prema vama. Doduše, može značiti i da vas mala manipulatorica pokušava natjerati da je nahranite ili joj jednostavno posvetite pažnju.

 

FaLang translation system by Faboba

2012. © Fizzit.net

Top Desktop version