Fizzit v2

Switch to desktop Register Login

Kućni ljubimci

Svako dijete treba imati kućnog ljubimca - evo zašto!

curicaipas

 

Internet je preplavljen fotografijama i video klipovima djece i životinja. Posebna je to veza koja većini nas baca osmijeh na lice, a čak i tvrdokorni protivnici posjedovanja kućnih ljubimaca kad tad popuste kada postanu roditelji. I dobro je da je tako. Naime, boravak mace, psa ili neke druge vrste kućnog ljubimca u kući djeci donosi višestruku korist.


Stječe se osjećaj za odgovornost
Čak i po prirodi najsamostalnije životinje poput mačaka zahtijevaju određenu razinu brige o njima jednom kada se nađu u našim domovima. Kućnog ljubimca potrebno je redovno hraniti i davati mu vodu, kao i čistiti posudu za obavljanje nužde, a ponekad su tu i neke druge vrste redovnih dužnosti poput odvođenja psa u šetnju. Uz sve to tu i redovni odlasci veterinaru, uz one izvanredne do kojih dolazi u slučaju da životinja oboli. Posjedovanje kućnog ljubimca neminovno sa sobom nosi određenu razinu odgovornosti kojoj se onda može naučiti i djecu. Dijete koje nauči, na primjer, da svako jutro prije odlaska u školu mora nahraniti mačku kasnije će lakše prihvatiti ideju obavljanja obveza na redovnoj bazi.


Razvija se empatija
Čak i osobe koje su hladnokrvne po prirodi u pravilu se brzo vežu za kućnog ljubimca, a kod djece do te spone dolazi posebno brzo. Mazeći svoju macu, psa ili zeku dijete će razvijati vlastitu sposobnost iskazivanja nježnosti. Ako kućni ljubimac oboli ili se ozlijedi to će potaknuti empatiju prema njemu. Dijete koje je razvilo empatiju prema svom kućnom ljubimcu imat će i više sluha za probleme drugih ljudi i veća je vjerojatnost da će htjeti pomoći drugima u nevolji.


Potiče se tjelesna aktivnost
Posjedovanje nekih vrsta kućnih ljubimaca, posebno pasa, odlično je za poticanje tjelesne aktivnost u djece te boravka na svježem zraku. Šetajući psa, pa i kroz aktivnu igru s ljubimcem poput mačke, dijete se tjelesno aktivira, što svakako ima pozitivan utjecaj na njegovo zdravlje. Boravak s ljubimcem na svježem zraku mu također može itekako koristiti te pozitivno doprinosi njegovom općem psihofizičkom stanju. Znanstveno je dokazano i da djeca u čijim domovima borave kućni ljubimci u pravilu manje obolijevaju od astme te ih rjeđe muče razne vrste alergija.


Razvija se neverbalna komunikacija
Mada kućni ljubimci ne znaju govoriti, s njima se također razvija određena razina komunikacije, posebno one neverbalne. Boraveći s njima u istom domu djeca će naučiti razvijati upravo tu vrstu komunikacije, što im kasnije u životu može biti od velike koristi. Bolje će znati prepoznati lažljivce te pročitati nečije skrivene namjere, što će im omogućiti pravodobno i pravilno reagirati na određenu situaciju. Komunikacija s kućnim ljubimcem potiče razvijanje dječje pronicljivosti.


Dolazi do razumijevanja mortaliteta
Smrt je tema o kojoj se nerado razgovara pred djecom no ona se kad tad moraju suočiti sa spoznajom da život nije vječan. Na žalost, naši kućni ljubimci u pravilu žive puno kraće od nas pa je tako neminovno da ćemo jednog dana morati svjedočiti njihovom odlasku s ovog svijeta. Dijete će smrću mace, psa, papigice ili zamorca biti duboko pogođeno ali će mu to saznanje i pomoći u lakšem razumijevanju ograničenosti životnog vijeka svih bića, što je na žalost neminovna lekcija koju prije ili kasnije mora naučiti.


Potiče se samopouzdane i smanjuje se razina stresa
U više je navrata dokazano da maženje kućnog ljubimca smanjuje razinu stresa, a od toga nisu izuzeta ni djeca. Jednako tako, briga o životinji podiže i razinu samopouzdanja u djece. Saznanje da se uspješno zna brinuti o svom psu ili ribicama neminovno će pozitivno utjecati na dijete i ono će tada lakše moći vjerovati kako će jednog dana biti sposobno i za izvršavanja kompleksnijih zadataka.

 

FaLang translation system by Faboba

2012. © Fizzit.net

Top Desktop version