Fizzit v2

Switch to desktop Register Login

Automobili

Automobil čiji spremnik treba puniti jednom u stotinu godina?

torij auto

 

Cijene benzina izluđuju sve vozače u Hrvatskoj, posebno ako imate limenog ljubimca koji troši više od prosjeka. Ako ste češće za volanom, čini vam se kao da polovicu svojih primanja dajete za gorivo. Zar ne bi bilo divno kad bi gorivo bilo jeftinije? Ili kad bi imali automobil koji troši manje? Recimo, jedan kojem tank treba napuniti… jednom u stotinu godina?


E, sad ste pomislili da smo zbilja pretjerali i da vam pričamo bajke… No nije baš tako. Naime, kada bi vaš automobil išao na torij, nikada mu više ne bi trebali puniti spremnik za gorivo. Štoviše, samo vaše vozilo otišlo bi Bogu na istinu puno brže no što bi ostalo bez goriva. Torij bi trajao toliko dugo da bi, vrlo vjerojatno, nadživio čak i vas.


Sve ovo poručuju nam dečki iz kompanije Laser Power System iz američke savezne države Massachusetts. Oni su stvorili konceptni model automobila kojeg pokreće motor s torijem. Torij je, inače, jedan od najgušćih elemenata na planetu. U njegovom vrlo malenom uzorku može se uskladištiti 20 milijuna puta više energije nego u komadu ugljena otprilike jednake veličine, što ga čini idealnim izvorom energije, što je mišljenje koje dijeli i glavni izvršni direktor kompanije Laser Power Systems, Dr. Charles Stevens.


Doduše, on kaže kako se automobili koje pokreće torij neće tako skoro pojaviti na tržištu.
- Automobili nisu naš primarni interes. Proizvođači automobila ne žele ih kupiti.

 


Dr. Stevens smatra da je suvremena automobilska industrija suviše uredotočena na zaradu na motorima na benzin te da će biti potrebno još barem nekoliko desetljeća da bi se tehnologija uporabe torija koristila u drugim industrijama do te mjere da i proizvođači limenih ljubimaca odluče uskočiti na vlak i nešto promijeniti.


- Stvaramo energiju koja će pokretati ostatak svijeta – kaže dr. Stevens. Vjeruje da bi torijska turbina veličine koja otprilike odgovara jednom klima uređaju zadovoljila energetske potrebe restorana, hotela, zgrada s uredima pa čak i malih gradova u dijelovima svijeta bez električne energije. U jednom trenutku torij bi se mogao početi koristiti i u domovima pojedinaca.


No vratimo se mi još malo automobilima. Ona ideja da mu punimo spremnik samo jednom u sto godina zvuči fantastično. Ali postoji jedna caka – torij je radioaktivan. Dr. Stevens ima, doduše, odgovor i na to. Kaže da razloga za brinu nema.


- Radijacija koja tom prilikom nastaje može se neutralizirati običnim komadom aluminijske folije. Više ćete se izložiti radijaciji ako odete napraviti rendgenski snimak zuba nego vozeći naš automobil.


Živi bili pa vidjeli. U svakom slučaju, zvuči zanimljivo…

 

FaLang translation system by Faboba

2012. © Fizzit.net

Top Desktop version