Fizzit v2

Switch to desktop Register Login

Vojne tehnologije

Borbeni zrakoplovi budućnosti

f-22 raptor

 

Pri kraju Drugog svjetskoga rata u borbu su uvedeni mlazni zrakoplovi. Oni su značili velik korak naprijed u odnosu na dotadašnje klipne zrakoplove, najviše zbog veće brzine i nosivosti. Već su prvi njemački i britanski mlažnjaci, Me-262 i Gloster Meteor bili uspoređivani i tako je započela utrka u izradi što kvalitetnijeg borbenog zrakoplova, koja traje i danas. Generacijom za generacijom, danas nebom prevladavaju zrakoplovi četvrte generacije, modernizirani ili noviji često označeni kao 4.5 generacija. Tu su legende kao F-16, MiG-29, Mirage-2000 i sl. Ovi zrakoplovi dijele uglavnom slična svojstva. Međutim, započeo je dolazak nove, 5. generacije, koja je u mnogo čemu slična, ali se odlikuje ključnim konstrukcijskim razlikama: ovi zrakoplovi projektirani sui da budu što manje uočljivi na radaru, zbog čega oružje primarno nose u unutrašnjim spremnicima, a linije zrakoplova su projektirane tako da budu što glađe i sa što manje oštrih kutova koji odbijaju radarsku zraku u smjeru otkuda je došla. Naravno, osim tih distinktivnih osobina, i elektronika im je obavezno bolja, pogotovo radari, a na kraju krajeva - zrakoplovi su mnogo skuplji, složeniji za održavanje, i sve manje država ih si može priuštiti, te ih je vrlo lako razlučiti od zrakoplova 4(4.5) generacije.

 

Ažurirano Nedjelja, 25 Ožujak 2012 00:16

Hitovi: 16567

Opširnije...

Suvremena i malo poznata oružja u HV-u

vojnici

 

Kada se sjetimo u kakvom smo stanju po pitanju naoružanja bili 1991., možemo reći da do zauzimanja vojarni nismo imali skoro pa ništa. General Špegelj je bio zadužen za nabavku novih oružja, i čak mu nije loše išlo, sve dok ga njegov štićenik (gotovo mu je posinak bio) Vladimir Jagar (pripadnik KOS-a i veleizdajnik koji se više ne smije pojaviti u Hrvatskoj) nije snimio u famoznoj 'Špegeljevoj snimci'. Špegelj je morao pobjeći u Austriju. Nažalost, to se dogodilo na samom početku godine, pa nam je nabavka oružja dobila veliko usporenje za sljedećih nekoliko mjeseci. No, nasreću tu stupa iseljeništvo. A oni su znali što nama treba.

Ažurirano Nedjelja, 25 Ožujak 2012 00:16

Hitovi: 22165

Opširnije...

Sovjetski i ruski PZO sustavi

sa-1

 

Zračna nadmoć donosi prevagu u ratu, što je dokazano još u Drugom svjetskom, a potvrđeno u svim modernim vojnim ratovima, od izraelsko-arapskih sukoba, pa do onih najnovijih. Međutim, zrakoplovna komponenta zračnog sukoba nije jedina u zračnom ratovanju - neprijateljske zrakoplove se uvijek pokušava lišiti mogućnosti leta i uz pomoć protuzračne obrane (PZO). U eri modernog zračnog ratovanja države koje su koristile zapadne zrakoplove najčešće su postizale zračnu nadmoć u sukobu sa zemljama koje su koristile istočnu tehnologiju zbog jednostavne činjenice da su zapadni zrakoplovi tehnološki nadmašivali svoje istočne suvremenike, a i kod zapadnih zemalja naglasak je bio na maksimalnoj izobrazbi pilota i usavršavanju taktike. Rezultat toga je bio da su istočne zemlje bile prisiljene razviti jaku protuzračnu obranu (PZO).

Ažurirano Nedjelja, 25 Ožujak 2012 00:16

Hitovi: 8172

Opširnije...

Pogreške u filmu Top Gun

top_gun

 

Dok gledamo film Top Gun koji se upravo prikazuje, ne možemo ne osvrnuti se na neke tehničke i taktičke apsurde u filmu. Naime, u ovom uratku mnoge su činjenice prikazane uljepšano kako bi film postigao komercijalni uspjeh, no stvarno stanje nije ni izbliza slično onome na terenu - i u zraku. Općenito rečeo, američki ratni filmovi po stupnju realizma mogu biti svakojaki, od apsurdnih poput Pearl Harbora pa do vrlo realističnih poput Tanke crvene linije. Top Gun spada u grupu filmova koji ciljaju visoko i realistično, no ipak, grešaka je mnogo pa je teško i nabrojati sve. 

Ažurirano Nedjelja, 25 Ožujak 2012 00:16

Hitovi: 5873

Opširnije...

FaLang translation system by Faboba

2012. © Fizzit.net

Top Desktop version