Fizzit v2

Switch to desktop Register Login

Hrvatska

Hebrang o Genscheru i tezi "dogovorenog rata"

genscher

Večernji list je objavio zanimljiv intervju s Andrijom Hebrangom, povodom propagandnog dokumentarca Srbije o "dogovorenom ratu". U njemu se prisjeća da je Genscher temeljem procjena o srpskoj vojnoj snazi preporučio Tuđmanu da odustane od deblokade Vukovara, jer bi to bilo vojno samoubojstvo.
 

I ovdje smo na fizzitu komentirali, povodom pojave teze o izdaji Vukovara, da bi bacanje svih snaga na obranu strateški posve nebitnog Vukovara u tom trenutku bilo upadanje u zamku i vjerojatno bi rezultiralo nestankom HV te ostavilo JNA slobodan put prema nebranjenom Osijeku i Đakovu, dok je ovako maksimalno iskorišteno vrijeme za naoružavanje i promjenu stava međunarodne javnosti a ujedno i demoraliziranje jugoslavenske vojske. Potvrditi tu tezu, uostalom, može svatko vojno pismen, no drago nam je da potvrda dolazi od - Genschera.   
 

Što je, dakle, rekao Genscher, prema Hebrangu?
 

"Vidite, povijest je htjela da budem svjedok točno onog trenutka kad je predsjednik Tuđman odlučio da se ne ide u ponovni vojni proboj prema Vukovaru. Kažem ponovni, jer su dva prijašnja propala!", Kaže Hebrang u razgovoru za Večernji list

"Najprije odlučeno da idemo u proboj na potezu Marinci – Bogdanovci i sve je bilo spremno. Sjedio sam kod Tuđmana u uredu kad je zazvonio telefon. Zvao ga je Hans Dietrich Genscher, jedini hrvatski inozemni prijatelj u tom trenutku. Nakon nekoliko uvodnih riječi Tuđman razgovor stavlja na telefonski zvučnik i ja slušam što Genscher kaže Tuđmanu noć uoči već donesene odluke da idemo u proboj u Vukovar. Genscher kaže Tuđmanu:

"Predsjedniče Tuđman, imam informaciju da se spremate na proboj u Vukovar i želim vas upozoriti na dvije stvari. Najprije, naše procjene u Njemačkoj su takve da ćete u tom proboju izgubiti iznimno puno vojnika. Naše procjene govore da imate snage izvršiti proboj do Vukovara, ali ćete imati iznimno velike gubitke. No, koridor koji ćete uspostaviti, s obzirom na vojni odgovor koji će uslijediti, prema našim procjenama nećete moći održati dulje od 48 sati, a vojnički, vi ćete to razumjeti, to vam ne znači ništa. Naime, 48 sati neće vam biti dovoljno niti da ubacite ozbiljnije svježe snage, odnosno da zamijenite vojsku, niti da izvučete ranjenike.


Genscher mu je potom rekao sljedeće: "Predsjedniče Tuđman, moram vam reći da ćete za taj kratkotrajni proboj u Vukovar platiti cijenu od nekoliko tisuća života, tako govore naše procjene. Osim toga, moram vam reći da međunarodna zajednica neće pozdraviti tu vašu akciju. U tom kontekstu slobodan sam vam preporučiti da ne idete u proboj, već da idete u daljnje političke akcije. A da olakšate i pomognete obrani Vukovara, krenite u organizaciju humanitarnoga konvoja kako biste izvukli ranjenike."

Tuđman se, kaže Hebrang, složio s Hebrangovim procjenama, rekavši:  "Mislim da su njemačke procjene da nećemo uspjeti s probojem u Vukovar točne, odnosno da ćemo imati samo kratkotrajan uspjeh koji grad neće spasiti, a za to ćemo platiti krvavu cijenu. Ima i nekih naših ljudi koji otvaraju takvu mogućnost, detaljno su mi obrazložili da je ova opcija posve moguća. Bojim se da je Genscher posve u pravu. Hebrang, krenite vi u organizaciju humanitarnog konvoja."


No, taj humanitarni konvoj je samo potvrdio Genscherove sumnje o nesklonosti MZ Hrvatskoj: "Sjećate se Liječnika bez granica i promatrača Europske zajednice? Oni su mi, neposredno prije ulaska kamiona u Vukovar, izbacili iz kamiona sve lijekove, sav sanitetski materijal i sve liječnike dragovoljce koji su išli u bolnicu zamijeniti iscrpljene liječnike vukovarske bolnice. Međunarodna zajednica defacto nije dopustila da se izvuku ranjenici iz vukovarske bolnice. To je prava, puna istina. I sad pogledajte kakva je jeziva laž da je Tuđman prodao Vukovar. Jer Genscher je Tuđmanu signalizirao, a Njemačka svoje procjene nije isisala iz prsta, da nemamo nikakve šanse s probojem. Genscher je kategorički tvrdio da naš vojni proboj u Vukovar neće uspjeti."

 

Nijemci su imali puno detaljnije informacije o srbijanskim vojnim snagama koje su okružile Vukovar i onima koje je Beograd bio spreman poslati da prekine koridor ako bismo ga mi uspostavili, kaže u nastavku Hebrang. Tuđman je Genscherovu procjenu uzeo kao procjenu ne samo njemačke strane već i kao procjenu relevantnih međunarodnih faktora koji su mu dali na znanje da bi krvoproliće bilo uzaludno.

Hebrang se u intervjjuu osvrće i na ispraznost teze o dogovorenom ratu, jer smatra da bi bilo suludo dogovoriti rat u kom će gotovo polovica Hrvatske biti okupirana i uništena. No, veće je pitanje, što je Milošević dobio tim dogovorom, ako je rat dogovoren? Nestanak Srba iz Hrvatske, svođenje svoje države na užu Srbiju / beogradski pašaluk, kraj ideje o velikoj Srbiji, i mjesto u ćeliji u Haagu? Na teze iznesene u propagandnom dokumentarcu RTS - iste televizije koja je svojom ratnom propagandom rat i zakuhala  - također smo se već osvrnuli: ako je Tuđman stvarno dogovorio rat koji će završiti potpunim porazom velikosrpstva u Hrvatskoj, onda mu treba dignuti spomenik samo zbog toga

A kako Hebrang tumači svrhu te podvale? "Ako je to dogovoreni rat, tada nema srpske agresije, a ako nema srpske agresije, onda nema logike da egzistira hrvatska tužba za genocid protiv Srbije. To je smisao te jeftine podvale."

Ja bih tu ipak dodao još nešto: ako je rat dogovoren, onda mi nismo pobijedili, a Srbija rat nije izgubila. Smatram da je Srbima i Jugoslavenima ipak bitnije tu nakaradnu tezu dokazati, nego izbjeći optužbe za agresiju.

Sama pomisao da je Hrvatska pobijedila junačku i pravedničku Srbiju u ratu je apsolutno heretička i nedopustiva iz perspektive svakog pravovjernog Jugoslavena.
 
Hrvatska je, naime, u toj vizuri ustaška, separatistička, katoličko - klerofašistička i shodno tome kukavička, neprijatelj "svete stvari" ujedinjenja s ostalim Slavenima, a protiv zapada i zapadne civilizacije. Nedopustivo je da bi takva jedna država pobijedila junačku, ujediniteljsku, pravedničku, projugoslavensku i panslavensku, antifašističku i moćnu Srbiju. Srbija je predugo gradila svoj imidž na mačističkom kultu udaranja šakom o stol i muškog spolovila, i mitu o svom junaštvu i vojnoj nepobjedivosti. Srbi za svaki svoj vojni poraz imaju opravdanje u nekakvoj "izdaji" ili "dogovoru", čisto da ne bi ispalo da su takve junačine rat - izgubile. I to je jedini pravi smisao te podvale. 

Još više od Srba, toj podvali su skloni Jugoslaveni hrvatskog etničkog zaleđa, čiji je čitav vrijednosni sustav i organiziran oko mitova o Srbiji kao pijemontu Balkana i Hrvatskoj kao remetilačkom elementu kojeg treba suzbijati. Na tome se zasniva ne samo svjetonazor već i čitava njihova "urbana" socijalizacija, pa je stoga ne složiti se danas s besmislenim tezama o dogovorenom ratu znači ispasti "heretik" i seljačina. U Hrvatskoj, naime, prevladava posljednjih godina snažno antihrvatsko raspoloženje, potencirano ovakvim i sličnim pričama i, jasno, vječnom kuknjavom kako nam je pod Beogradom bilo mnogo bolje. 

A da je tome tako svjedoče i ostali napori da se diskretira Domovinski rat, branitelje i, naročito, Tuđmana. Danas je, primjerice, godišnjica atentata na njega u Benkovcu: jedino što sam pronašao o tome je dvije godine stari članak u EPH-ovoj Slobodnoj Dalmaciji, gdje nas dva bivša četnika uvjeravaju u staru tezu da je pištolj bio plašljivac, a četnik koji je pucao na Tuđmana bezazleni pijanac kojeg je netko podmitio. "Znate nije vam on bio pravi velikosrbin, on je samo tako pričao, ali ne bi on...". Niti riječi o tome da je tadašnja "socijalistička milicija", naravno srpska, "zagubila" pištolj i time otvorila put teorijama zavjere o "lažnom" pištolju...   

{jathumbnail off}

FaLang translation system by Faboba

2012. © Fizzit.net

Top Desktop version