Fizzit v2

Switch to desktop Register Login

Hrvatska

Vlada donijela odluku: Uljanik radnicima, Dioki Hypo banci, Dalmacijavino i Kraljevica u stečaj

radnici brodogradilista

Vlada je na današnjoj sjednici donijela odluku o svih pet brodogradilišta, s time da je samo za dva pronašla novoga vlasnika. Praktički, radi se o kraju  brodogradnje kao privredne grane.


Prvi potpredsjednik Vlade Radimir Čačić pojasnio je da je odluka o tome da se ništa ne proda Končaru donesena zbog nedostatnih jamstava, jer je Končar zapravo ponudio samo jamstva tvtke Jadranska ulaganja koja ima svega jednog zaposlenika i 80 tisuća kuna temeljnog kapitala, a iz poslovanja ima stvoren gubitak od 3,4 milijuna kuna.

Najzanimljivije je rješenje nađeno za pulski Uljanik koji će se dati u ruke radnicima. Privatizacija jedine borodograđevne kompanije koja je poslovala s dobiti - iako tek simboličnom - ići će u dvije faze. U prvoj fazi po povoljnim uvjetima ponudit će se dionice radnicima, pod uvjetom da preuzmu 39 posto kompanije. U drugoj fazi, kroz izdvanje novih dionica inicijalnom javnom ponudom tražit će se svježi kapital na tržištu. 

Ovo je već viđeno kao privatizacijski recept iz devedesetih diljem propalog socijalističkog bloka.  Demagoška floskula "tvornice radnicima" je ovdje doslovce provedena u djelo, no to se do sad nikad i nigdje nije pokazalo održivim rješenjem. U praksi, torbari obično krenu sabotiranjem rušiti cijenu kompanije i vršiti pritiskak radnike da jeftino prodaju dionice, naročito ukoliko kompanija ima vrijednih nekretnina koje se kasnije mogu rasprodati. Kad je preuzmu od radnika, rasprodaju imovinu ili, u rjeđim slučajevima, vrate cijenu na normalu i prodaju cijelu tvrtku. Traženje svježeg kapitala se u ovom trenutku čini kao pomalo nerealno obećanje, jer zainteresiranih za ulaganje u Uljanik - nema. Radnici, pak, ne mogu dobiti svježi kapital od banaka. Vjerojatno će se na taj način Uljanik tiho ugasiti, ali tako da vlada skine odgovornost sa sebe i prebaci je na radnike.

Brodosplit je pronašao novog vlasnika u samoborskom DIV-u. "Nakon niza godina procjene prespektiva odlučili smo se za DIV jer smatramo da je riječ o tvrtki koja misli raditi brodogradnju. DIV je obvezan u idućih pet godina uložiti preko dvije milijarde kuna u razvoj poslovanja, a država na sebe preuzima sve obveze iz prethodnih razdoblja i isplatu otpremnina radnicima koji će biti višak. Važno je da je zemljište svih brodoradilišta državno, a ono služi za gradnju brodova. Procjenili smo da DIV u tome ima motiv, a da su motivi drugog ponuditelja - iako legitimni i ne protuzakoniti - različiti od vladinih", izjavio je premijer Zoran Milanović te najavio da država odbija ponudu Danka Končara za Brodotrogir i Kraljevicu, dok je Končar sam odustao od privatizacije 3. Maja.

Može li DIV pronaći kapital za pokretanje Brodosplita, i, još više, unaprijediti tehnološki proces kako bi Brodosplit učinio konkurentnim? U ovom trenutku, Brodosplit tehnološki zaostaje bar dva desetljeća za Hyundaijevim brodogradilištima u  Koreji i Kini, a produktivnost po radniku je višestruko manja. Usto, kupaca za brodove nema, a DIV nije firma koja ih sa svojim vezama i referencama može privući. Koji su pravi motivi DIV-a za preuzimanje Brodoslpita, vidjet ćemo. 

Brodotrogir i 3. Maj pričekat će još 90 dana na rješenje o privatizaciji i restrukturiranju. Milanović kaže da Kraljevica, nažalost, ide u stečaj. 

Donesene su odluke i o ostalim kompanijama iz državnog portfelja. 

Iako su iz Vlade više puta ponavljali da je Dioki privatna kompanija i da nemaju utjecaja na razrješenje njihovih problema, Vlada je ipak pokrenula komplicirani proces dogovora najvećih vjerovnika koji je rezultirao dogovorom o ulasku vjerovnika u vlasničku strukturu Diokija.

Najveći vjerovnici su banke koje potražuju 785 milijuna kuna. Iako u Vladinoj odluci nije navedeno o kojim je bankama riječ, u javnosti se navodi da je najveći vjerovnik Hypo banka.

HEP i HŽ Cargo dobili su naputak da provedu potrebne radnje za ulazak u vlasnički kapital Diokija na temelju kojih će naplatiti oko 90 milijuna kuna potraživanja.

Vlada je u setu rješenja za državne tvrtke ponudila i ono za Dalmacijavino. Tvrtka ide u stečaj jer, prema Čačićevim riječima, ponuditelj Traubi-international odnosno njegov predsjednik Salomon Berkowitz nije dao kvalitetnu garanciju. O tome je Čačić zaključio da je Berkowitz odustao od preuzimanja Dalmacijavina, pa tvrtku koja je kumulirala preko milijardu kuna gubitaka šalje u stečaj. To navodno ipak ne znači kraj Dalmacijavina, jer Vlada obećaje  da će se nastaviti raditi tijekom stečaja s preustrojem.

{jathumbnail off}

FaLang translation system by Faboba

2012. © Fizzit.net

Top Desktop version