Fizzit v2

Switch to desktop Register Login

Hrvatska

Josipović: 'Hrvatska ne želi biti lider u regiji, Nikolić se može promijeniti'

josipovic

 

Predsjednik Republike Hrvatske, Ivo Josipović, smatra da naša zemlja, usprkos tome što se nalazi na pragu ulaska u Europsku uniju, ne treba igrati ulogu regionalnog lidera. To potvrđuje intervju kojeg je dao za za srpski internetski portal euractiv

 

Govoreći o Europskoj uniji, Josipović, inače glazbenik, usporedio ju je s operom koja ima sretan završetak. Naglasio je kako Hrvatsku kao mladu zemlju privlače načela europske demokracije i ljudskih prava te kako očekujemo da će nam članstvo u Uniji poboljšati kvalitetu života, odnosno društva.

 

Predsjednik Josipović također je europski model nazvao dobrim modelom, projektom koji može služiti kao model za jugoistok Europe. Na pitanje kakav će lider Hrvatska biti među svojim susjedima, odgovorio je kako Hrvatska tu ulogu već igra, no kako je njemu draža uloga partnera nego ona lidera. ‘Mi želimo promovirati europske vrijednosti, prijateljstvo, suradnju, a to definitivno ne možemo napraviti sami. Zato mi se više sviđa termin partnerstva nego vodstva’, istaknuo je Josipović.

 

Upitan kako gleda na budućnost odnosa sa Srbijom nakon što je predsjednikom te zemlje postao Tomislav Nikolić čije u najmanju ruku duboko kontroverzne izjave o Vukovaru i Srebrenici su potresle javnost, Josipović je odgovorio kako vjeruje da se svatko može promijeniti. ‘Nadam se da Nikolić može promijeniti mišljenje o susjedima, miru i ratu’, kazao je Josipović. 

FaLang translation system by Faboba

2012. © Fizzit.net

Top Desktop version