Fizzit v2

Switch to desktop Register Login

Hrvatska

Branitelji traže izručenje Kadijevića

kadijevic

Koprivnica, 18.06.2012 - Udruga branitelja, invalida i udovica Domovinskog rata Podravke (UBIUDR) traži od Državnog odvjetništva RH i nadležnih institucija da, pet godina nakon raspisivanja tjeralice za generalom JNA Veljkom Kadijevićem zbog ratnih zločina protiv civila, poduzmu sve kako bi ga se izručilo Hrvatskoj i privelo pravdi.

Udruga poziva nadležne da se 'probude' i poručuje da ne smiju odustati jer ratni zločin ne zastarijeva. Kadijević je prvi u lancu zapovjedne odgovornosti za zločine koje je bivša JNA počinila protiv Republike Hrvatske i Republike Bosne i Hercegovine i protiv njega su podignute čak tri optužnice zbog sumnje da je počinio ratni zločin protiv civilnog stanovništva, podsjeća UBIUDR. Međutim, 'sve ovo vrijeme državni organi u Hrvatskoj, barem ako je suditi po onom što nije ostvareno, nisu ništa značajnije poduzeli da prvo Srbija, a potom i Rusija tog zločinca izruči', navodi se među ostalim u priopćenju koje je potpisao predsjednik te udruge Mladen Pavković. Udruga branitelja Podravke izražava čuđenje da ni Haaški sud 'ne pokazuje neko iznimno zanimanje za izručenje jednog od najvećih 'krvnika Balkana', dok je s druge pak strane ta institucija i te kako bila agilna da pojedini hrvatski generali koji su među najzaslužnijima za oslobođenje Hrvatske od srpskog agresora budu uhićeni i da odgovaraju pred licem pravde'.

Podsjetimo, Veljko Kadijević je bio savezni ministar obrane i de facto zapovjednik JNA u vrijeme kad je ista počinila najveći broj ratnih zločina u Hrvatskoj. Ova Imoćanin je, među ostalim, deklarirani Jugoslaven i komunist po uvjerenju, sudionik drugog svjetskog rata od 1942., a trenutno se, kao i druga antifašistička ikona devedesetih, Mira Marković - Milošević, od progona skriva u Rusiji. 

Ipak, izručenje je malo vjerojatno jer je 2008. ovaj  'osvjedočeni antifašist' dobio rusko državljanstvo. Istražiteljski tim haškog suda je nacrt optužnice kojim bi ga se, zajedno s Blagojem Adžićem. Momirom Bulatovićem, Borislavnom Jovićem i ostalima protiv njega odbacio, ustanovivši da sa srpske strane nije bilo nikakvog "udruženog zločinačkog pothvata", te je digao optužnicu samo protiv Slobodana Miloševića, amnestirajući tako de facto Jugoslaviju, odnosno Srbiju. 

(HINA/Fizzit) 

FaLang translation system by Faboba

2012. © Fizzit.net

Top Desktop version