Fizzit v2

Switch to desktop Register Login

Hrvatska

Porezno opterećenje ostaje isto: veći PDV i skuplji plin, ali se ukida porez na jahte!

artofkinetik

Vlada je na današnjoj sjednici predložila ukidanje posebnog poreza na brodice i jahte. Ovo je pravdano time da isti nanosi veliku štetu malim brodogradilištima specijaliziranim za proizvodnju takvih plovila.Poseban porez uveden je u vrijeme početka krize kao pokušaj dodatnog oporezivanja luksuza, no od njega je ostvaren vrlo mali efekt - lani je prikupljeno svega 4,2 milijuna kuna, rekao je ministar financija Slavko Linić. 

 

S druge strane, zbog tog poreza stradala su mala brodogradilišta koja proizvode samo brodice i jahte, jer im je poskupjela proizvodnja i pao interes kupaca. Budući da je u malim brodogradilištima zaposleno više od 2500 radnika i dodatno oko 4000 kooperanata, vrijeme je da ukinemo taj porez i time ponovno potaknemo potražnju, rekao je Linić dodavši kako zbog obveza prema EU neće biti ni posebnog poreza na uvoz brodica i jahti. Premijer Zoran Milanović ocijenio je kako je to 'mala lekcija kako završavaju dnevnopolitičke populističke mjere koje nikome ne donose korist'.U tim brodogradilištima radi dosta ljudi, a riječ je o vrlo kvalitetnim proizvodima s međunarodnom reputacijom, pa je to put kojim bi trebala ići hrvatska industrija, naglasio je Milanović.

 

I sve bi to bilo lijepo i krasno da HDZ nije donio te mjere upravo pod pritiskom lijevih medija koji su ga kritizirali zbog "harača" i socijalne neosjetljivosti. Da je tada kad je porez uvođen netko iz HDZ-a izgovorio ovo što je sad izgovorio Milanović, vjerojatno bi, kao i autor ovih redova koji je postavio pitanje štete za hrvatsku brodogradnju - jer Hrvatska, istina, ima velik broj uspješnih malih škverova čiji su kupci većinom bili upravo domaći ljudi. Populistička hajka na bogate jest napravila veliku štetu, no nju je potencirala upravo - ljevica.

 

Ovim se ponovio scenarij populističke peticije protiv promjene ZOR-a, koju je dnevnopolitički i populistički potpisao i Zoran Milanović uz veliku medijsku pompu, da bi se danas pravio senilan i pričao kako SDP ima  problem jer HDZ nije na vrijeme izmijenio taj zakon. A evo, trebao je.

 

Što se pak tiče priče o tome da se manjim porezom na jahte pomaže domaćim proizvođačima jahti, mi bismo voljeli da se na sličan način pomogne i domaćim proizvođačima kruha, odjeće i koječega drugoga što nije jahta - pa da se smanje porezi i na druge stvari, jer je očito i sama vlada ovim priznala da je smanjenje, a ne povećanje, poreza recept za pokretanje privrede.

 

Ovom "superhik"  poreznom politikom - povećanjem poreza na osnovne potrepštine i smanjenjem poreza na jahte - vlada se, doduše, bar malo približila svom obećanju da će "ukupno porezno opterećenje ostati isto" unatoč povećanju PDV-a, jer će se smanjiti neki drugi porezi. 

 

I dalje, međutim, ostaje činjenica da u budžetu za ovu godinu vlada planira osjetno veće prihode od poreza nego lani, bez ikakvog porasta BDP-a. Kako je moguće znatno povećati prihode od poreza ako se ne povećava ukupno porezno opterećenje, a ne povećava se ni ukupni BDP? Zapravo, nije moguće, ali tko to tvrdi kleveće i laže i HDZ-ovac je.

 

FaLang translation system by Faboba

2012. © Fizzit.net

Top Desktop version