Fizzit v2

Switch to desktop Register Login

Hrvatska

Presuda Čačiću idući petak

kradimir


Završeno je suđenje potpredsjedniku Vlade Radimiru Čačiću. Završne riječi obrane i tužiteljstva zakazane su za 29. lipnja kada će se objaviti i nepravomoćna presuda. Čačić je nakon izlaska iz sudnice rekao kako ne očekuje ništa. To nije na meni. Sud će presuditi, rekao je. Iskaze su danas dala dva prometna vještaka koji su se prije sporili je li Čačić vozio prebrzo i neprilagođeno uvjetima na cesti kada se prije dvije godine sudario na mađarskoj autocesti i izazvao prometnu nesreću u kojoj su život izgubile dvije osobe. Čačić se na sudu pojavio u pratnji svog hrvatskog odvjetnika Čede Prodanovića, a u sudnici je i vozačica Katalin Liptak, na koju je svojim Chryslerom 300C Čačić naletio u siječnju 2010. 

Vještak Zoltan Lovasz ponovio je da je Čačić vozio prebrzo, između 140 i 150 kilometara na sat, uz mogućnost pogreške od 10 do 15 posto, što bi u konačnici značilo da je vozio između 125 i 165 kilometara na sat. Automobil škoda fabija na koji je naletio, prema njegovim procjenama, vozio je 40 kilometara sporije. Lovsz je tako potvrdio svoje mišljenje da je za nesreću u prvom redu kriva neprilagođena brzina, što Čačić od početka postupka negira tvrdeći da je vozio 125 kilometara na sat, odnosno sporije od dopuštenih 130 kilometar na sat i da je neposredno prije udara na cesti uletio u oblak magle.

Vještak Mihaly Rektor, koji je prije ustvrdio da Čačić nije vozio prebrzo te da je smrt dvoje putnika u škodi fabiji izazvao naknadni udar u ogradu autoceste, na današnjem je ročištu izjavio kako je proučavajući stručnu literaturu zaključio da je Čačić vozio 135 kilometara na sat.

Zoltan Gal, odvjetnik oštećene Katalin Liptak, rekao je kako bi na ovom ročištu mogla biti donesena i nepravomoćna presuda. Istaknuo je kako njegova klijentica smatra da bi Čačić trebao biti osuđen na bezuvjetnu zatvorsku kaznu. Ako ga proglase krivim, prijeti mu do pet godina zatvora. 

Sutkinja mađarskoga suda za lokalne je medije rekla da je ne zanima politika ni MOL i Ina te da će presudu donijeti prema savjesti i pravilima struke. Sam Čačić, prema pisanju današnjih medija, vjeruje da će biti oslobođen krivnje za izazivanje prometne nesreće sa smrtnim posljedicama. Iako je prije najavljivao da će se povući iz politike ako bude bezuvjetno osuđen, Čačić je za Novu TV rekao da se zbog nesreća ne odlazi. 

FaLang translation system by Faboba

2012. © Fizzit.net

Top Desktop version