Fizzit v2

Switch to desktop Register Login

Hrvatska

Hrvatska sutra obilježava dan državnosti

hrzastava 

 

U ponedjeljak, 25. lipnja 2012. godine, Republika Hrvatska proslavit će 21. obljetnicu neovisnosti obilježavajući dan kada je Hrvatski sabor donio Ustavnu odluku o suverenosti i samostalnosti Republike Hrvatske. Hrvatski Sabor je 25. lipnja 1991. pokrenuo postupak razdruživanja od ostalih jugoslavenskih republika, a taj povijesni datum sada se slavi kao Dan državnosti.

 

 

Gore spomenutu odluku Sabor je donio na temelju plebiscitarne volje hrvatskih građana iskazane na referendumu 19. svibnja 1991. godine. Na referendum je izašlo 83,56 posto registriranih birača u Republici Hrvatskoj, od kojih je njih 94,17 posto zaokružilo odgovor ‘za’ na sljedeće pitanje:

 

‘Jeste li za to da Republika Hrvatska, kao suverena i samostalna država, koja jamči kulturnu autonomiju i sva građanska prava Srbima i pripadnicima drugih nacionalnosti u Hrvatskoj, može stupiti u savez suverenih država s drugim republikama (prema prijedlogu Republike Hrvatske i Republike Slovenije za rješenje državne krize SFRJ)?’

 

Na drugo pitanje referenduma pozitivno je odgovorilo svega 1,2 posto birača, a glasilo je:

 

‘Jeste li za to da Republika Hrvatska ostane u Jugoslaviji kao jedinstvenoj saveznoj državi (prema prijedlogu Republike Srbije i Socijalističke Republike Crne Gore za rješenje državne krize u SFRJ)?’

 

‘S neskrivenim zadovoljstvom i ponosom obznanjujemo svim republikama i saveznim tijelima SFRJ, objavljujemo cijelom svijetu suverenu volju hrvatskog naroda i svih građana Republike da se današnjim danom Republika Hrvatska proglašuje samostalnom i suverenom državom, te pozivamo sve vlade i parlamente svih država da prihvate i priznaju čin slobodne odluke hrvatskoga naroda, čin slobode kojim još jedan narod hoće postati punopravnim članom međunarodne zajednice slobodnog svijeta’, istaknuo je tadašnji predsjednik države, dr. Franjo Tuđman u govoru zastupnicima Sabora prigodom donošenja Ustavne odluke o samostalnosti Republike Hrvatske.

 

Posredstvom međunarodne zajednice, radi lakših pregovora o razdruživanju među bivšim jugoslavenskim republikama, Brijunskom deklaracijom utvrđen je tromjesečni rok odgode primjene te Ustavne odluke od 25. lipnja 1991.

 

Istekom moratorija, 8. listopada 1991. Republika Hrvatska raskinula je državno-pravne sveze s ostalim republikama i postala je slobodna, samostalna i neovisna država. Taj dan danas se u Hrvatskoj obilježava kao Dan neovisnosti u sjećanje na dan kad je Sabor jednoglasno donio Odluku o raskidu svih državnopravnih sveza Republike Hrvatske s bivšom državom SFRJ.

FaLang translation system by Faboba

2012. © Fizzit.net

Top Desktop version