Fizzit v2

Switch to desktop Register Login

Hrvatska

Objavljene rang liste za upise na studijske programe u Hrvatskoj

ucenje

 

Velik dio budućih brucoša proveo je besanu noć. U utorak, 17. srpnja 2012. godine, svega nekoliko sekundi nakon ponoći, objavljene su konačne rang liste za upis na visoka učilišta u Republici Hrvatskoj za akademsku godinu 2012/2013.  Konačne rezultate neki su dočekali s radošću, neki s tugom no ishod je - nepromjenjiv. 

 

Kandidati su još od 1. prosinca 2011. pa sve do ponedjeljka, 16. srpnja 2012. imali priliku prijaviti do deset željenih studijskih programa putem interneta zahvaljujući Nacionalnom informacijskom sustavu prijava na visoka učilišta (NISpVU), centraliziranog sustava prijava na preddiplomske programe na svim fakultetima, veleučilištima i visokim školama u Republici Hrvatskoj. Republika Hrvatska jedna je od 12 zemalja svijeta koje koriste međunarodno priznat centralizirani sustav prijava na preddiplomske studije, među kojima su Velika Britanija, Australija i Švedska. Ova praksa u Hrvatskoj je prvi put primijenjena za upise u akademsku godinu 2010/2011. i pokazala se vrlo uspješnom. 

 

Osim što je svaki kandidat imao priliku odlučiti se za čak do deset studijskih programa, u skladu s vlastitim željama mogao je gore navedeno razdoblje od čak sedam i pol mjeseci iskoristiti kako bi posložio svoju osobnu listu prioriteta te na nju nešto dodao ili izbrisao.

 

U ponoć, 17. srpnja 2012. uslijedio je trenutak kada prilike za odluku više nije bilo. Budući hrvatski brucoši dobili su pravo upisa na maksimalno jedan studijski program među onima na njihovoj listi prioriteta i taj odabir više ne mogu mijenjati. Štoviše, obvezni su upisati ono visoko učilište za koje su dobili pravo upisa kako ne bi nedolaskom na upis oduzeli mjesto nekom kandidatu 'ispod crte'. U slučaju nedolaska na upis postoji mogućnost plaćanja novčane kazne u iznosu do čak 50.000 kuna. 

 

Oštro? Da, ali usudimo se reći, ali ne i neopravdano. Ma koliko netko bio još mlad, zaigran i neodlučan, čak sedam i pol mjeseci dovoljno je razdoblje kako bi se odlučilo gdje se želi početi graditi svoju akademsku ili stručnu karijeru, a sustav koji potiče preuzimanje osobne odgovornosti za vlastiti izbor, i to u jednom od najvažnijih životnih aspekata što studiranje bez sumnje jest, svakako moramo podržati. 

 

Prvi korak je sada tu. Pred najnovijom generacijom hrvatskih brucoša sada je dug put. Svima koji su uspjeli čestitamo i želimo uspjeh u budućim obvezama. 

 

FaLang translation system by Faboba

2012. © Fizzit.net

Top Desktop version