Fizzit v2

Switch to desktop Register Login

Hrvatska

Vlada uvodi nadzor nad potrošačkim kreditima

krediti

 

U srijedu, 19. srpnja 2012. godine Vlada Republike Hrvatske predložila je izmjene Zakona o potrošačkom kreditiranju kojima se uvodi nadzor nad svim potrošačkim kreditima i zabranjuju lihvarski uvjeti kreditiranja.

 

Izmjenama se regulira nadzor nad svim potrošačkim kreditima, a svatko tko se bavi tim kreditiranjem mora dobiti licencu od Ministarstva financija. Regulira se i visina kamatne stope koja se može mijenjati samo uz suglasnost potrošača, te ne može biti veća od 12 posto.

 

Ukida se izuzeće od primjene zakona za kredite u iznosu manjem od 1.500 kuna, kao i izuzeće za kredite dane temeljem zaloga.

 

Prema riječima ministra financija Republike Hrvatske, Slavka L Linića, mnogi trgovci i pružatelji usluga 'bave se potrošačkim kreditima bez ovlasti, spuštaju svoje limite za potrošačke kredite ispod 1500 kuna, a jedan kredit u većem iznosu razbijaju na manje. No, veći je problem što u klauzulama ugovora određuju da mogu sami utvrđivati kamate, pa i nerealno visoke kamate na koje se potrošač ne može žaliti. U vrijeme krize na taj se način ugrožava potrošače i dovodi na rub egzistencije, pa Ministarstvo financija izmjenama zakona nastoji građane zaštititi od divljanja i neodgovornog ponašanja u kreditiranju kupnje robe i usluga...'

 

Linić je napomenuo da će neregulirani ostati samo krediti koje daju sindikalne organizacije i poslodavci svojim djelatnicima.

 

FaLang translation system by Faboba

2012. © Fizzit.net

Top Desktop version