Fizzit v2

Switch to desktop Register Login

Hrvatska

U ponedjeljak prvi dan škole

prvasici

 

Tko još ne pamti svoj prvi dan u školi? Mješavina jedva kontroliranog uzbuđenja i straha, roditelji koji se trude sakriti vlastitu brigu i usplahirenost, preteška torba koja nam pritišće kralježnicu i preteže nas, sramežljivost, tisuću pitanja koja nas muče, radoznalost... Sve ovo u ponedjeljak, 3. rujna 2012. godine čeka 40.800 novih prvašića koji će toga dana prvi put sjesti u školske klupe. Istoga dana u školu će krenuti ukupno 516.841 učenik, od čega njih 335.457 u osnovne škole, a njih 181.384 u srednje.


Iz Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta već su potvrdili neke unaprijed najavljene promjene. Tako će se, između ostalog, ukinuti obveza zaključivanja ocjena na polugodištu čime će se nastavnike osloboditi od bespotrebnih administrativnih obveza i omogućiti im kvalitetnije posvećivanje radu s djecom. Ipak, ukidanje ocjena na polugodištu nipošto ne otvara put prema kampanjskom radu. Naime, kako potvrđuje Ankica Nježić, pomoćnica ministra znanosti, obrazovanja i sporta za područje obrazovanja, uvedene su određene promjene u Pravilnik o ocjenjivanju u skladu s kojima će biti omogućeno kontinuirano praćenje rada učenika tijekom cijele školske godine. Nastavnici će također biti obvezni redovno obavještavati roditelje o ocjenama njihovog djeteta i njegovom napretku. Čini se da će tako dani kada su nestašni i lijeni vješto prikrivali pravo stanje stvari s ocjenama svojim roditeljima postati prošlost – osim ako klinci po tko zna koji put ne pokažu kreativnost kada je u pitanju zaobilaženje istine roditeljima.


Gore navedenu inicijativu u svakom slučaju treba pohvaliti, a također pohvaliti valja i najavu centraliziranog elektroničkog upisa učenika u prve razreda srednjih škola s kojim bi se trebalo krenuti već od sljedeće godine. Time će se slijediti primjer već uspostavljenog, i vrlo uspješnog, Nacionalnog informacijskog sustava prijava na visoka učilišta (NISpVU), centraliziranog sustava prijava na visoka učilišta u Republici Hrvatskoj. Kako navodi Ankica Nježić, podaci o učenicima izravno će se povlačiti iz E-matice osnovnih škola, a uvođenje centraliziranog upisa će, baš kao i u slučaju NISpVU-a, omogućiti učenicima elektronski odabir više škola, a zbog činjenice da će se odabir vršiti elektronskim putem, administrativni djelatnici u školama bit će oslobođeni znatnog dijela administrativnog posla i bespotrebne papirologije. Centralizirani pristup također će značajno povećati transparentnost čitavog postupka upisa, što svakako treba pozdraviti.


S druge strane, ne možemo ne promatrati s popriličnom dozom skepse odluku Ministarstva zannosti, obrazovanja i sporta o uvođenju predmeta Građanski odgoj i obrazovanje koji će se eksperimentalno provoditi u 12 osnovnih i srednjih škola od kojih je njih šest odabrano u sklopu IPA (Instrument for Pre-Accession Assistance) projekta pod nazivom Novo doba ljudskih prava i demokracije u školama kojim koordinira Mreža mladih Hrvatske. Smatramo da bi odgoj na osobnoj razini ipak primarno trebao biti zadaća samih roditelja odnosno staratelja djeteta, a pomisao na 'odgajanje' na općoj društvenoj razini zvuči donekle zastrašujuće i upućuje na totalitarne tendencije. Podučiti dijete uljudnom ponašanju i toleranciji prema drugima bez obzira na njihov spol, nacionalnu ili vjersku pripadnost, spolnu preferenciju ili bilo koju drugu odrednicu prema kojoj netko sebe klasificira svakako je pozitivno no smatramo da se država nipošto ne bi trebala baviti pitanjima morala i da u civiliziranim društvima treba postojati jasna i stroga podjela između duhovne i moralne sfere s jedne strane te one sekularne s druge. U svakom slučaju, u Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta najavljuju kako će se sporni nastavni program za Građanski odgoj i obrazovanje uskoro naći na njihovim internetskim stranicama pa ćemo tada imati bolju priliku uvidjeti jesu li naše bojazni opravdane ili ne.


Oni koji se sada boje svakako su roditelji prvašića koji će uskoro, na putu prema školi, izaći na ulicu i suočiti se s brojnim opasnostima u prometu. Početak nove školske godine neminovno će rezultirati većim gužvama na brojnim gradskim ulicama diljem Hrvatske pa će stoga vozačima biti nužno oboružati se strpljenjem. Kako bi se bolje zaštitilo djecu na cesti, od kojih dobar dio njih prvi put samostalno odlazi od kuće, ponovno će biti organizirana kampanja Nacionalnog programa sigurnosti cestovnog prometa Poštujmo naše znakove koja se održava još od 1995. godine, a donijela je pozitivne rezultate znatno smanjivši broj stradale djece u prometu. U sklopu ove akcije policijski službenici održavat će tijekom rujna predavanja i razgovore s prvašićima, dijeliti promidžbeni materijal te pojačano nadzirati ceste, ulice i raskrižja u blizini škola. Također će se strože kontrolirati brzina kretanja vozila u blizinama škola.


Pravobraniteljica za djecu Mila Jelavić tom prigodom je izjavila: 'I put od kuće do škole važan je dio toga dječjeg svijeta koji moramo učiniti sigurnim i zaštićenim. Ne možemo ukloniti sve rizike i opasnosti, ali možemo i moramo paziti na sigurnost djece u prometu, uputiti ih u važnost poštovanja prometnih propisa i pružiti im vlastiti ponašanjem dobar primjer.'


Svim prvašićima i njihovim roditeljima čestitamo na vrlo važno važnom danu u njihovim životima i želimo im puno uspjeha u daljnjem školovanju.

 

FaLang translation system by Faboba

2012. © Fizzit.net

Top Desktop version