Fizzit v2

Switch to desktop Register Login

Hrvatska

Sanader kriv! Dobio 10 godina!

sanader presuda

 

Tzv. suđenje stoljeća - kojim se sudski procesi u Republici Hrvatskoj i prečesto znaju kititi - danas je došlo svojem kraju, barem što se tiče nepravomoćnog dijela. Bivši premijer Republike Hrvatske te također bivši čelnik Hrvatske Demokratske Zajednice danas je nepravomoćnom presudom upravo proglašen krivim za afere Hypo i INA-MOL te je upravo osuđen na zatvorsku kaznu u trajanju od 10 godina

 

Nakon puna 382 dana sudačke trakavice Ivi Sanaderu izrečena je presuda za slučaj INA-MOL, kao i u slučaju Hypo gdje je optužen da je kao tajnik u Ministarstvu vanjskih poslova, tijekom Domovinskog rata, uzeo 3,6 milijuna kuna mita kako bi upravo toj banci, koja je tada igrala sporednu ulogu na bankarskom tržištu, omogućio povlašten tretman u Republici Hrvatskoj.

 

Sudac Turudić upravo je pročitao presudu koja je Sanadera proglasila krivim za stjecanje protupravne imovinske koristi u iznosu od 3,5 milijuna kina od Hypo banke. 

 

Bivši premijer također je kriv i po drugoj točki optužnice, za primanje mita od MOL-a, čime je toj mađarskoj tvrtki predao upravljačka prava nad INA-om. 

 

'Optuženi Ivo Sanader kriv je što je od kraja 1995. do ožujka 1995. što je kao zamjenik ministra vanjskih poslova i kao pregovarač s Hypo bankom za kredit za kupnju diplomatskih zgrada. U namjeri pribavljanja znatne imovinske koristi za sebe s predstavnicima banke je dogovorio da mu Hypo zbog uloge pregovarača i za protuuslugu ulaska Hypa na hrvatsko tržište. Uplaćen mu je dogovoreni iznos od sedam milijuna šilinga. Iskoristio je položaj i ovlasti s ciljem da si pribavi nepripadajuću imovinsku korist. Po drugoj točki optužnice, dogovorio je da će učiniti sve da će hrvatska država MOL-u neosnovano osigurati prevladavajući utjecaj u INA-i. Plinski biznis je preuzeo na hrvatsku stranu, znajući da je to protivno interesima RH", rekao je Turudić.

 

Za prvu točku optužnice Sanader je dobio 3 godine i 6 mjeseci zatvorske kazne, a za drugu 7 godina i 6 mjeseci, što je sudac Turudić preinačio u jedinstvenu kaznu od točno 10 godina. Sanader je također obvezan vratiti državi iznos od 3,5 milijuna eura u roku od 15 dana, dok Dioki Holding mora u državni proračun uplatiti iznos od 5 milijuna eura. 

 

Kako je osuđen na kaznu višu od 5 godina zatvora, Ivo Sanader odmah će biti otpremljen u Remetinec gdje će čekati pravomoćnu presudu. 

 

 

FaLang translation system by Faboba

2012. © Fizzit.net

Top Desktop version