Fizzit v2

Switch to desktop Register Login

Hrvatska

Linić: Ovo je opasan pad BDP-a

lova

 

Ministar financija Slavko Linić ocijenio je da je pad BDP-a u trećem tromjesečju od 1,9 posto u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje opasan pad. Odgovornim za taj pad ponajviše drži - realni sektor gospodarstva koji nema vlastite ideje i programe te u prevelikoj mjeri ovisi o državi!

 

Dodao je da je realni sektor propustio priliku koju mu je Vlada dala smanjivanjem poreznih i neporeznih nameta(?) i osiguravanjem ogromnih likvidnih bankovnih sredstava.

 

Država je, kaže, privatnom sektoru jasno poručila da ga treba u realizaciji javnih investicija u područjima kao što su energetika i turizam. Gdje su ti poduzetnici, pita se Linić. Istodobno, dodaje, državni činovnici pa i sami ministri posvećuju enormno puno vremena ne bi li pomogli tvrtkama iz privatnog sektora u njihovom restrukturiranju. Jednostavno, mi nemamo poslovnog sektora i trebat će uložiti puno novca i u njegovo restrukturiranje, kazao je Linić.

 

Potpredsjednik Vlade i ministar regionalnog razvoja i fondova EU Branko Grčić izjavio je da je najnoviji pad BDP objektivno očekivan. Europa je u trećem kvartalu zabilježila pad BDP-a od 0,4 posto, te dosegnula novo recesijsko dno što ima izravni učinak na Hrvatsku kroz smanjenje njezina izvoza i pad osobne potrošnje, objašnjava Grčić.

 

Upitan za komentar Linićevih kritika privatnog sektora, rekao je da on "ne bi tražio krivce" te da je najveći krivac globalna kriza kojoj Hrvatska ne može umaknuti. Vlada, po njegovim riječima, mora potaknuti investicije, pri čemu se pored javnih investicija treba orijentirati na pomoć poduzetničkom sektoru i to u financiranju i restrukturiranju. Bez kombinacije investicija javnog i privatnog sektora teško će doći do oporavka, rekao je Grčić.

 

Državni zavod za statistiku objavio je prvu procjenu prema kojoj je BDP u trećem kvartalu pao 1,9 posto, što je četvrto tromjesečje zaredom kako gospodarstvo pada, ali sporije nego u prethodnom trosmjesečju, kada je BDP potonuo za 2,2 posto.

 

 

FaLang translation system by Faboba

2012. © Fizzit.net

Top Desktop version