Fizzit v2

Switch to desktop Register Login

Hrvatska

Vlada definitivno odustala od nizinske pruge Rijeka - Zagreb

pruga

Vlada je odustala od gradnje nizinske pruge Zagreb - Rijeka, te će umjesto nje graditi novi kolosijek od Zagreba do Skradnika (mjesta na polovici puta Zagreb - Rijeka), a od Skradnika do Rijeke popraviti staru prugu i izgraditi devet kilometara nove dionice s tunelima. Ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Siniša Hajdaš Dončić izjavio je nakon jučerašnje sjednice Vlade da su od Skradnika do Rijeke bile moguće tri opcije koje ovise o koridorima EU.

 

Pruge Zagreb - Rijeka, kao i pruga na koridoru X. Bregana – Tovarnik, dobre su za prijevoz robe, a ne za putnički promet. Zagreb i Rijeka po europskim standardima imaju premalo stanovnika za razvoj snažne putničke željezničke mreže, pa će obnova te pruge biti financirana prvenstveno radi prijevoza robe, kako bi se operativni kapacitet podigao sa 70 na 120 kilometara na sat, rekao je Hajdaš Dončić.

 

Osim toga, Luka Rijeka s terminalom Brajdica i ugovorenim kreditom Svjetske banke za izgradnju Zagrebačke obale I i II, do 2017. godine može povećati kapacitet sa sadašnjih 150.000 kontejnera na milijun i pol kontejnera. Bilo bi ekonomski neisplativo da se od Skradnika do Rijeke gradi pruga po novoj trasi, već je bolje da postojeća trasa u većem dijelu ostane na dva elektrificirana kolosijeka, a na manjem dijelu kao jedan kolosijek, ustvrdio je Hajdaš Dončić.

 

Dodao je kako će se dionica od Skradnika do Rijeke "ispeglati"' i time će se "završiti priča" o riječkom prometnom pravcu u idućih 10 do 15 godina. Ako bi u budućnosti "dio kolača" od prijevoza robe iz Hamburga i Rotterdama došao u riječku Luku, tada bi kapacitet riječkog pravca bio dostatan da izvuče sav teret iz Luke Rijeka. Hajdaš Dončić stoga najavljuje da će njegovo ministarstvo učiniti sve da ključne hrvatske prometne pravce uključi u mrežu europskih koridora.

 

Radovi na pruzi ukupno bi trebali stajati oko 3,6 milijardi eura, od čega bi EU trebao u razdoblju od 2014. do 2020. godine osigurati tri milijarde eura, a Hrvatska još oko 600 milijuna eura.

 

Premijer Zoran Milanović ocijenio je kako se radi o racionalnoj odluci koja Luci Rijeka pruža šansu da dobije čak 15 puta više posla. Odlučili smo se za varijantu obnove i dorade postojeće pruge jer je procijenjeno da ona može služiti idućih 30 godina i u slučaju da teretni promet dramatično poraste, kazao je.

 

Putnici će zasad biti orijentirani na cestovni promet, a kasnije ćemo vidjeti koja će biti uloga željezničkog mosta prema Krku, za kojim sada nema potrebe, rekao je Milanović.

 

Vlada je na današnjoj sjednici dala i suglasnost za nabavu 44 motorna vlaka za putnički prijevoz (12 dizel motornih i 32 elektromotorna) za potrebe HŽ Putničkog prijevoza, a očekuje da se na taj natječaj javi i tvrtka Gredelj.

 

Iduće godine će se navršiti 140 godina od gradnje sadašnje pruge Rijeka - Zagreb, a elektrifikacija je obavljena prije više od 60 godina. Ova pruga je najzaslužnija za razvoj Rijeke i riječke luke i industrije krajem 19. stoljeća. Putovanje vlakom od Zagreba do Rijeke danas traje od 4 do 5 sati, za udaljenost od oko 140 kilometara.

FaLang translation system by Faboba

2012. © Fizzit.net

Top Desktop version