Fizzit v2

Switch to desktop Register Login

Hrvatska

O uvođenju zdravstvenog odgoja u hrvatske škole odlučit će Ustavni sud

zdravstvenio


Još ne tako davno uvođenje zdravstvenog i spolnog odgoja bilo je glavna tema hrvatskih medija kao i mnogih privatnih rasprava u Hrvatskoj, ponajviše zahvaljujući kontroverznom 4. modulu koji obrađuje teme o spolnoj i radnoj ravnopravnosti. Priča se sada ponovno zahuktava zahvaljujući saznanju da bi o svemu u konačnici mogao odlučiti – Ustavni sud.

 

Naime, čelnici udruga Grozd i Reforma, političke stranke HSP te dvojica građana čiji identitet nije poznat javnosti zatražili su ukidanje odluke o uvođenju kurikuluma koji bi obuhvaćao gore spomenut zdravstveni odgoj. Smatraju da on nije u skladu s hrvatskim Ustavom, Zakonom o odgoju i obrazovanju, Zakonom o sustavu državne uprave te Obiteljskim zakonom. Također drže da su njime povrijeđeni i međunarodni ugovori poput Opće deklaracije o ljudskim pravima, Konvencije o pravima djeteta te Međunarodnog pakta o građanskim i političkim pravima.


Kako bi poduprli svoje argumente navode primjer šest presuda Europskog suda za ljudska prava među kojima se nalazi i ona 'Campbell i Cosans protiv Ujedinjenog Kraljevstva' iz 1982. prema kojoj država ima obvezu poštovati roditeljska uvjerenja u kontekstu obrazovanja njihove djece. Tu je također i presuda 'Lautsi protiv Italije' iz 2011. o kojoj smo ovdje već pisali, a u skladu s kojom je Europski sud za ljudska prava u Strasbourgu poništio ranije donesenu presudu prema kojoj je bilo zabranjeno postavljati križeve na zidove škola u Italiji.


Međutim, pravobraniteljica za ravnopravnost spolova u Republici Hrvatskoj, Višnja Ljubičić, smatra da gore navedeni argumenti nisu dostatni navodeći tako primjer slučaja Dojan i drugi protiv Njemačke, također iz 2011., gdje je Europski sud za ljudska prava u Strasbourgu odbacio tužbe petoro bračnih parova, pripadnika Evangelističke baptističke crkve koji su novčano kažnjeni zato jer su odbili poslati svoju djecu na nastavu spolnog odgoja. Pravobraniteljica Ljubičić već je ranije iskazala otvorenu potporu uvođenju zdravstvenog i spolnog odgoja u hrvatske škole te ocijenila kako niti jedan njegov dio nije sporan pa tako ni kontroverzan modul 4. Njeno mišljenje također dijeli i Ministar znanosti, obrazovanja i sporta, Željko Jovanović nazivajući tvrdnje da zdravstveni odgoj u školama krši ustavno pravo roditelja na odgajanje djece u skladu sa svojim svjetonazorom 'neistinama i dezinformacijama koje namjerno i neodgovorno šire pojedine udruge.'


Podsjetimo ovom prilikom još na to da je do kulminacije rasprava o uvođenju zdravstvenog i spolnog odgoja u hrvatske školske klupe trajala tijekom siječnja i veljače ove godine kada je u Hrvatskoj boravila američka znanstvenica Judith Reisman koja nam je svoje stavove izložila u ekskluzivnom intervjuu nastalom u suradnji s udrugom Vigilare. Prilikom svog boravka u Hrvatskoj gospođa Reisman je jednog od glavnih autora spornog 4. modula Aleksandra Štulhofera optužila kako je u svom radu surađivao s pedofilima, poglavito s Theom Sandfortom sa Sveučilišta Columbia o kojem smo pisali ovdje. Povodom njegove suradnje s pedofilskim aktivistima također smo, u suradnji s prestavnicima devet institucija iz Republike Hrvatske poslali otvoreno pismo Sveučilištu Columbia koje je javno prvi put objavljeno, prevedeno na hrvatski jezik, ovdje. 

 

FaLang translation system by Faboba

2012. © Fizzit.net

Top Desktop version