Fizzit v2

Switch to desktop Register Login

Hrvatska

Čestitamo vam Dan državnosti

jezeromljet

 

Svim čitateljicama i čitateljima fizzita čestitamo Dan državnosti Republike Hrvatske.


Na žalost, današnji datum često izaziva konfuzije zbog promjena datuma do kojih je došlo u prošlosti, kao i zbog sličnog karaktera nekih drugih praznika koje također slavimo u našoj zemlji.


Prvotni Dan državnosti kojeg je ustoličio pokojni predsjednik Tuđman slavio se 30. svibnja, a njime se obilježavalo prvo sastajanje višestranačkog Sabora 1990. godine. To je trajalo sve do 2001. kada je tzv. Trećesiječanjska koalicija lijevog centra donijela odluku o premještanju tog datuma na onaj koji vrijedi i danas, a to je 25. lipnja. Kao razlog odluke o pomaku datuma navedena je činjenica da je 30. svibnja na vlast došao HDZ, a njemu opozicijska vlada nije htjela pripisati isključive zasluge za državnu opstojnost Republike Hrvatske. 25. lipanj odabran je kao novi datum zbog toga jer je upravo toga dana 1991. godine Hrvatski Sabor pokrenuo postupak razdruživanja od ostalih jugoslavenskih republika. Sada već nesuđeni Dan državnosti koji se slavio 30. svibnja postao je Dan Hrvatskog Sabora.


Da bi konfuzija bila veća, uveden je još jedan praznik, a to je Dan neovisnosti kojim se slavi konačno stupanje na snagu odluke Hrvatskog Sabora o raskidu svih državnopravnih veza s ostalim republikama bivšeg SFRJ-a. Datum tog praznika je 8. listopada.


Kroz svega nekoliko dana očekuje nas još jedan datum kojeg ćemo trebati obilježiti u svojim kalendarima, a to je onaj 1. srpnja, datum ulaska Republike Hrvatske u Europsku uniju. Koliko ćemo pametno znati iskoristiti svoj ulazak, vrijeme će pokazati.

 

FaLang translation system by Faboba

2012. © Fizzit.net

Top Desktop version