Fizzit v2

Switch to desktop Register Login

Hrvatska

Sankcije EU Hrvatskoj već od 4. rujna?

otvaranje

Prenosimo članak bečkog "der Standarda" u kom se spominje mogućnost uvođenja sankcija Hrvatskoj od strane Europske Komisije, ukoliko Hrvatska smjesta ne povuče Lex Perković. 

 

"Je li to slučajnost"? Hrvatski premijer Zoran Milanović njuši zavjeru između Europske komisije i hrvatske oporbe. Obje koriste isti vokabular. On očito još ne zna da povjerenica EU za pravosuđe - zapravo, europska ministrica - Viviane Reding ne zna za milost kada je u pitanju poštivanje pravila Zajednice.

 

29. srpnja je Reding pozvala Hrvatsku da do 23. kolovoza promijeni zakon o europskom uhidbenom nalogu koji nije usklađen sa zakonodavstvom EU. Komisija tvrdi da, ukoliko se to ne uradi, to znači da "optuženici za ubojstva hrvatskih emigranata i dalje imaju sigurno utočište unutar granica Hrvatske".

 

Pozadina: "Lex Perković" je donesen samo tri dana prije ulaska u EU 1. srpnja. Hrvatska prema tom zakonu treba uhititi samo one osumnjičenike koje traže u ostalim članicama EU čija djela su počinjena nakon 2002. Josip Perković, umirovljeni obavještajni časnik, tako još uvijek slobodno šeće Zagrebom, iako Njemačka još od 2009. traži njegovo izručenje zbog ubojstva disidenta Stjepana Đurekovića u Wolfratshausenu 1983. Perković je nakon osamostaljenja Hrvatske 1991. gradio obavještajnu službu nove države. U vrijeme Jugoslavije, bio je šef odjela "za borbu protiv neprijateljske emigracije" zloglasne jugoslavenske tajne policije Udbe.

 

Premijer Milanović odbija izručiti Perkovića, i kaže da će slučaj riješiti unutar vlastite zemlje. U Europskoj Uniji su zbog toga jako uzrujani. Jedan diplomat nam je rekao da "Hrvatska vjerojatno nikad ne bi postala članicom EU, da je u pregovorima tražila takve iznimke."

 

Komisija bi već 4. rujna mogla razgovarati o uvođenju sankcija Hrvatskoj ako Hrvatska smjesta ne napravi zaokret, rekla je Andreeva, glasnogovornica gospođe Reding, za  "Standard". Prema zaštitnoj klauzuli članka 39. pristupnog ugovora, Europska Komisija može u periodu od tri godine nakon pristupanja nove članice poduzeti "odgovarajuće mjere" ako ona ne provodi zakone EU, primjerice isključiti njene suce iz određenih EU programa i edukacije ili suspendirati njihove presude. Uskrata sredstava Hrvatskoj iz EU fondova bi bila učinkovita, ali bi bila nerazmjerna. 

 

Izvorni članak:

Adelheid Wölfl, STANDARD, 2013/08/28

FaLang translation system by Faboba

2012. © Fizzit.net

Top Desktop version