Fizzit v2

Switch to desktop Register Login

Hrvatska

Prijeti li nam skorašnji bankrot? Što kažu Ljubo Jurčić, Ivan Šuker i Damir Novotny?

kasica prasica

 

Prije dva tjedna, Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta priopćilo je kako zbog trenutnih gospodarskih poteškoća ne mogu na vrijeme isplatiti naknadu za prijevoz nastavničkom osoblju. Isplata je odgođena za prvi tjedan siječnja. Naknada za prijevoz neće biti isplaćena ni zaposlenicima Ministarstva, kao ni agencijama u sustavu obrazovanja i znanosti, visokim učilištima, a ni institutima. Ovog tjedna suradnici i zaposlenici agencija u istom sustavu su saznali kako im ovaj mjesec neće biti isplaćeni ni honorari do iduće godine i kako će plaća u prvom mjesecu kasniti i vjerojatno neće biti isplaćena prije 20. u mjesecu. Ovo je obrazloženo prijelazom na novi sustav isplate plaća, odnosno korištenjem obrasca JOPPD za sve primitke zaposlenih.

 

Uz to, ministar Jovanović je najavio rezanje kolektivnih ugovora: granski kolektivni ugovori za 90 tisuća zaposlenih u osnovnim i srednjim školama te u znanosti i visokom obrazovanju bit će ukinuti. 'Važno je da se prilagode gospodarskoj situaciji te da su u ravnoteži s ostalim ugovorima za djelatnike u javnim službama', rekao je Jovanović. To bi prosvjetare moglo dovesti u situaciju da ostanu bez niza dodataka na plaću koji im nisu osigurani Temeljnim kolektivnim ugovorom, primjerice, premije na plaću od 10 do 20 % za rad u otežanim uvjetima.

 

Ni u zdravstvu situacija nije puno bolja, štrajk liječnika je ministarstvo pokušalo prekinuti uvođenjem radne obaveze. Iz Bruxellesa je najavljen ulazak Hrvatske u proceduru prekomjernog deficita i naređeno kresanje ionako prenategnutog budžeta za preko 10 milijardi kuna u iduće tri godine.

 

Znači li sve ovo da vlada jednostavno neće moći plaćati dospjele obveze i isplaćivati plaće? Najavljuju li događaji ove jeseni skori bankrot države koji mediji bombastično prognoziraju već deset godina - od trenutka kad je SDP izgubio vlast - a koji se danas čini bližim nego ikad?

 

Danas situacija nije ista kao u Jugoslaviji, gdje je SIV uvijek mogao nazvati tiskaru na Topčideru i natjerati je da svaki mjesec otisne sve više i više sve bezvrijednih novčanica: Nardona banka je razmjerno neovisna u vođenju monetarne politike, dok je vlada s fiskalnom očito došla do zida. Godinama smo od dežurnih katastrofičara slušali alarmantne podatke o bruto vanjskom dugu od 46 milijardi eura, ali nam je prešućivano da daleko najveći dio tog duga predstavlja dug naših banaka prema matičnim bankama u inozemstvu, dok se ignorirao tada posve umjeren javni dug. Danas ispada da je upravo javni dug naš najveći problem, koji je ekspodirao nakon izbijanja svjetske krize krajem 2008. To nije dug privatnih firmi, banaka, niti građana, već središnje države.

 

Prijeti li nam skori bankrot, pitali smo nekolicinu eminentnih ekonomista...

 

Nastavak ovog teksta možete pročitati na portalu dnevno.hr

 

FaLang translation system by Faboba

2012. © Fizzit.net

Top Desktop version