Fizzit v2

stjepan  urekovi  226338S1

Županijsko državno odvjetništvo u Velikoj Gorici

Priopćenje

Povodom brojnih novinarskih upita odgovaramo kako Županijsko državno odvjetništvo u Velikoj Gorici nije podnijelo žalbu na rješenje Županijskog suda u Velikoj Gorici kojim se odbija predaja tražene osobe Z. M. na temelju europskog uhidbenog naloga Generalnog saveznog odvjetnika pri Saveznom Vrhovnom sudu Savezne Republike Njemačke izdanog u svrhu predaje Z. M. njemačkim pravosudnim tijelima radi kaznenog progona zbog kaznenog djela pomaganja i poticanja na ubojstvo iz čl. 211. u vezi s čl. 26. i 27. Kaznenog zakona Savezne Republike Njemačke. (14. 1. 2014.)

Županijski sud u Velikoj Gorici je navedenim rješenjem odbio predaju tražene osobe jer je utvrdio postojanje relativne zastare kaznenog progona protiv tražene osobe kao obligatornog razloga za odbijanje izvršenja europskog uhidbenog naloga.

Državno odvjetništvo također smatra da je u ovom slučaju nastupila zastara, jer je kazneno djelo koje se stavlja na teret Z. M. počinjeno najkasnije 28. srpnja 1983. dakle, prije veljače 1991. godine, kada je zbog izravne primjene Ustava RH iz 1990. ukinuta smrtna kazna i samim time isključena mogućnosti njene zamjene kaznom zatvora u trajanju od dvadeset godina.

Naime, različito tumačenje vremena nastupanja relativne zastare suda i državnog odvjetništva, nije odlučno za meritum sudske odluke kojom je zakonito odbijena predaja tražene osobe Saveznoj Republici Njemačkoj i stoga nije bilo osnova za podnošenje žalbe protiv ovog rješenja.

Korisni linkovi:

Priopćenje

Zastara kaznenog progona i izvršenja kaznenih sankcija

Primjena Europskog uhidbenog naloga u Republici Hrvatskoj - očekivanja i stvarnost

FaLang translation system by Faboba

2012. © Fizzit.net