Fizzit v2

Switch to desktop Register Login

Komentari i kolumne

Matematika - Čačićev najbolji saveznik

cacmil

 

Indijansko ime Radimira Čačića trebalo bi biti Onaj koji nije volio hodati. Političar čija razina bahatluka je tolika da prema njemu Ivo Sanader djeluje poput skromnog franjevačkog redovnika danas se ponovno našao na naslovnicama – gle čuda – zbog prometnog prekršaja. Još u prosincu 2011. godine – nakon jednog od brojnih prekršaja koje je počinio za volanom – Prvi vozač... pardon, prvi potpredsjednik vlade Hrvatske izjavio je kako je zbog posla pod stresom i kako više neće voziti.

 

Danas je vozio.

 

Za volanom ga je snimio nepoznat građanin, a da stvar bude bolja, Čačić je bio – pogađate već – u prekršaju. Vozio je i telefonirao na mobitel. Da, onaj isti mobitel za kojeg je svojedobno izjavio kako bi ga Hrvati trebali manje koristiti pa će onda bez problema moći platiti skuplju struju i plin. Na pitanje kako to da je vozio odgovorio je da on zapravo ne vozi nego se samo prebacuje 'odavde do sljedećeg ćoška'. Vidite, ljudi, nema potrebe za strepnjom u prometu – Čačić se ne vozi, on se samo prebacuje. Tako valjda ni one Mađare nije ubio, samo ih je, je li, prebacio. Preko ograde.

 

Zoranu Milanoviću novi Čačićev prekršaj nije dovoljan. Nije mu dovoljno ni to što je bivši pomoćnik također već bivše ministrice zaštite okoliša i prirode Mirele Holy, Davor Škrlec, otkrio kako je Čačić od njega tražio da promijeni statut Fonda za energetsku učinkovitost i zaštitu okoliša kako bi na položaj zamjenika direktora Fonda mogao postaviti Josipa Jambrača, čelnika županijskog HNS-a koji, usput rečeno, ne zadovoljava niti jedan stručni kriterij za taj položaj. Navodno postoje i mailovi koje se u tu svrhu slalo iz Čačićevog kabineta. Ali Milanoviću to, dakle, nije dovoljno kako bi poslao Čačića u kut i natjerao ga da kleči na kukuruzu, a kamoli da ga nogira iz vlade.

 

Sve u svemu, nije teško primijetiti sada već patološku razinu odanosti Zorana Milanovića Radimiru Čačiću. Baš kao što se za čuvenu englesku kraljicu Elizabetu I i njenog nasljednika, vrlo vjerojatno homoseksualnog kralja Jakova I, govorilo kako je ona bila kralj, a on kraljica, tako su i Milanović i Čačić zamijenili svoje uloge pa umjesto premijera i njegovog ministra imamo premijera koji to zapravo nije i ministra koji drži premijera na uzici. I pazi da ne laje preglasno.

 

Pitanje koje sada svi postavljaju glasi: čime to Čačić drži Milanovića u šaci? Možda ćemo vas razočarati sada kada vam kažemo da se ovaj put ne namjeravamo baviti skandalima i teorijama urote. Odgovor je vrlo jednostavan.

 

Matematikom.

 

Naime, kada bi Čačić kojim slučajem pao to bi sadašnju vlast bacilo na konopce i ozbiljno naškodilo njenom već poprilično uzdrmanom kredibilitetu. Drugim riječima, nikog ne bi trebalo previše iznenaditi kada bi oporba u takvom slučaju zatražila nove izbore. Ukoliko bi do njih došlo, a HNS više ne bi bio dio Kukuriku jednadžbe, dogodilo bi se nešto vrlo zanimljivo.

 

Trenutni, sedmi saziv Hrvatskog sabora broji 151 člana, što znači da je za većinu potrebno njih 76. Vladajuća Kukuriku koalicija u ovom sastavu Sabora ima ukupno 80 mjesta – SDP sa 60 članova, IDS s tri člana, HSU s također tri člana i Čačićev HNS s 14 članova. Ukoliko bi HNS istupio iz koalicije, kukurikavcima bi ostalo – naravno, uz zadržavanje potpore IDS-ovaca i umirovljenika – 66 članova, što je čak 10 članova manje od potrebne natpolovične većine. Čak i kada bi na svoju stranu uspjeli skupiti sve Lesarove laburiste, još uvijek ne bi bilo dovoljno – njih je šestoro. Naravno, politika je često nepredvidljiva, a savezništva se ne sklapaju na temelju lijepih očiju i sentimenata već su vođena primarno trenutnim interesima, ali zbog ove male računice vrijedi se zamisliti. Valja imati na umu da su točna rješenja obično vrlo jednostavna.

 

Teorije urote ostavit ćemo za neki drugi put. U međuvremenu, budite oprezni dok ste na cesti. Možda se Čačić iza vas – prebacuje...

 

FaLang translation system by Faboba

2012. © Fizzit.net

Top Desktop version