Fizzit v2

Switch to desktop Register Login

Komentari i kolumne

Jeremy Clarkson nije Charlie - on je žrtva liberalnog fašizma

clarkson

 

Heretik Jeremy Clarkson je dobio otkaz u ime novog puritanskog ćudoređa. Voditelj najpopularnije TV emisije na planeti je suspendiran. Razlog je u osnovi taj što se nije htio pokoriti teroru političke korektnosti, nije pristao biti dijelom sterilnog i licemjernog društva koje ne tolerira neposluh.


A ne tolerira niti slobodno misleće ljude niti bilo kakav humor. Da stvar bude gora, "Top gear" čak nije politička emisija. No na BBC-ju nema mjesta za politički nekorektne, iskrene i otvorene ljude poput Clarksona. Naročito ako su duhoviti, jer lažni moralisti iz "liberalnih" SS-trupa ne trpe smisao za humor. Naročito ne za humor na raučun rase, nacije, boje kože, ili "seksualne orijentacije", što god ta sintagma značila. Pred nekoliko mjeseci dobio je zadnje upozorenje pred otkaz jer se drznuo upotrijebiti riječ "crnac" za crnca. Što novokomponirano shvaćanje slobode govora ne dozvoljava (prikazivati Isusa u spolnom odnosu s Muhamedom je pak posve u redu i valjda ne vrijeđa nikog).

 

Tada je rekao, "Rekli su mi na BBC-ju da ako ikad izgovorim još jednu uvredljivu opasku, bilo kad, bilo gdje, bit ću otpušten. A čak i anđeo Gabrijel bi teško preživio uz takvu prijetnju nad glavom.. Neizbježno je da će jednog dana netko negdje reći da sam ga uvrijedio, i to će biti to."

 

U žestokoj svađi je uvrijedio, a navodno i udario jednog od producenata BBC-ja, Oisin Tymona, i to je sad to, no malo tko vjeruje da je to pravi razlog suspenzije. Lord Hall, generalni direktor BBC-ja koji je do nedavno govorio da je Clarkson jedan od najvažnijih britanskih izvoznih proizvoda mu je potpisao suspenziju. Da, njegove opaske su često bile uvredljive - zašto, zaboga, ne bi smjele biti? Da, Clarkson je pomalo zločest - zašto svi moramo biti dobra dječica i lijepo se igrati se pod strogom paskom države - dadilje?

 

Clarkson je subverzivan, inteligentan i duhovit. Ultraljevičarski i vjerojatno politički najkorektniji medij na planeti, Guardian, ga mrzi. Jednostavno ne mogu probaviti da u Britaniji postoji netko tko se ne želi pokoriti "univerzalnim vrijednostima", u biti puritanskom ćudoređu koje oni propovijedaju, i tko ne živi u strahu od moralne osude humanističkog klera. Dapače, tko se sprda sa svime što oni zastupaju. "Sviđa mi se to što me moja djeca vole, i sviđa mi se što me "Guardian" mrzi. Sviđa mi se kad čitam kako žele da crknem na mukama. Tada znam da sam im se stvarno uvukao pod kožu. To je kao kad idete na živce učitelju. Jednom kad pokaže znakove slabosti, znate da ga imate", kaže Clarkson. Kad smo kog toga, Guardian nikad nije mogao smisliti ni Hrvatsku - katolici su Englezima oduvijek bili poseban trn u oku, uostalom nije tako davno vrijeme kad im je u Britaniji bilo zabranjeno zapošljavanje u javnoj službi, naslijeđivanje imanja, školovanje...

 

Ne vole ga niti na njegovom matičnom BBC-ju, tolerirali su ga samo zbog novca koji donosi, iako predstavlja sve ono protiv čega se današnji kvaziliberalni puritanci bore. Ne voli niti on njih: "Problem je u tome što su si rukovoditelji na BBC-ju zabili u glavu da ako je jedan voditelj TV showa plavokosi, plavooki heteroseksualni muškarac, u paru s njim mora biti crna lezbijka muslimanka", stresao im je jednom. U više navrata se žalio da na BBC-ju danas nije moguće dobiti posao ako niste žena, crnac, musliman ili homoseksualac. Najbolje sve odjednom.

 

No na udaru su bili i Nijemci, Amerikanci, Indijci... za Amerikance je rekao: "Svi su jako debeli, svi su jako glupi, i svi su jako nepristojni - i to nije program godišnjeg odmora, to je istina. Amerika je možda dala svijetu space shuttle, i, hm, mlijeko u prahu, no iza fasade civiliziranosti većina Amerikanaca jedva da ima dovoljno mozga da bi mogli hodati na stražnjim nogama." Nijemcima nije "oprostio" to što su pokupovali svu britansku auto industriju (BMW je vlasnik Rolls Roycea, ali i Minija): kad se 2005. diskutiralo o novom Miniju, digao je ruku na nacistički pozdrav pokazujući kako trebaju raditi žmigavci na pravom njemačkom autu. Joe Šimunić je ipak bio benigniji, ali su ga unatoč tome u Engleskoj napali mnogo žešće nego Clarksona. Dodao je i da ugrađena navigacija u Minija "pokazuje samo prema Poljskoj", aludirajući na Drugi svjetski rat. Indijce je zezao na račun nepostojanja WC-a u toj, prema svjedočanstvima svih koji su bili tamo, nevjerojatno prljavoj zemlji. Ugradio je toalet u stražnji dio Jaguara kad je ekipa bila u Indiji, rekavši kako je savršen za turiste jer svatko tko posjeti Indiju dobije diareju. No, jeste li kad pokušali piti vodu iz slavine u Indiji ili Egiptu? Nemojte... vrijeđalo to koga ili ne.

 

U Albaniji su pak pokušali ugurati debelog ("mrtvog") Albanca u prtljažnik, kako bi provjerili je li auto pogodan za mafijaše, odnosno stane li leš u gepek. Meksikance je opisao kao "lijene, nemarne i nadute", a njihovu hranu kao "prženu bolest". Ni Argentinci s kojima je Britanija bila osamdesetih u ratu nisu bili pošteđeni. Tamo je vozio Porsche 928 s tablicama H982 FKL - 1982. su Britanci pobijedili u ratu za Falklande, kratica FKL. Bilo bi zanimljivo da se netko od hrvatskih automobilskih novinara provoza Srbijom s pločicama 995-OLU. No na njegovom udaru su bili i vozači kamiona, s kojima je zbijao šale zbog ubijanja prostitutki (nakon serijskih ubojstava koje je počinio tamošnji kamiondžija). "Promijeni brzinu, provjeri ogledalo, ubij prostitutku, promijeni brzinu, promijeni brzinu, ubij, to je dosta napora za jedan dan." U Rumunjskoj se obukao kao ciganin, rekavši da ulazi u "Borat državu", i objasnio, "Nosim ovo kako bi cigani mislili da sam jedan od njih. Inače mogu postati nasilni". A kad bismo ovom dodali sve uvrede koje je sasuo na račun raznih automobila i onih koji su ih napravili...

 

No kao pravi Englez, nikad se nije libio šaliti ni na račun Engleza ili sebe na jednak način kako se šalio s drugima. "Ja sam imao nevjerojatnu sreću da sam odrastao u Yorkshireu, a to je nešto kao Cleveland... kad uklonite sve lijepo", rekao je. Njegove cinične opaske o britanskim automobilima, britanskoj provinciji, ili općenito britanskoj kulturi su legendarne i ništa manje zločeste od bilo kojih drugih, a za Britance iz javnog sektora koji su nedavno šrajkali je rekao da trebaju biti "pogubljeni pred svojim obiteljima".

 

Je li Clarkson žrtva svog dugog jezika? Možda, no onda su to i novinari Charlie Hebdoa. U normalnom društvu je uvijek bilo normalno na uvredu odgovoriti uvredom, na vic vicom, na podbadanje podbadanjem, ne metkom niti represijom države protiv "govora mržnje". Za Clarksona je karijera, izgleda, završena. Je li bilo fizičkog obračuna u incidentu nakon kojeg je uslijedio otkaz ne zna se. Clarksonov suradnik James May je na pitanje podržava li Clarksona rekao: "U mnogo toga ne, već sam mnogo puta ranije rekao da je on "knob", (kod nas ta riječ isto počinje s k) ali mi je drag. Sve ovo postaje smiješno" Na pitanje što se dogodilo, rekao je da nema pojma jer je bio mrtav pijan ("blind drunk").

 

No kolumnist Spectatora Rod Liddle, bivši urednik BBC-ja koji je bio prisiljen dati ostavku zbog "kršenja pravila o nepristranosti BBC-ja" ne zbog nečeg što je rekao kao urednik BBC-ja, nego zbog nečeg što je napisao kao kolumnist jednih privatnih novina pa bio optužen da "ugrožava demokraciju" (doslovce!), kaže da je Clarkson žrtva "liberalnog fašizma". S tim se slaže vrlo velik broj ljudi u Engleskoj, koji traže da se Clarksona vrati. Peticija je navodno već dosegla brojku od milijun potpisa. No, on se prema zadnjim informacijama ne želi vratiti na BBC. Moralni čistunci, lažni moralisti, su izvojevali još jednu pobjedu u procesu sanitizacije javnog prostora od iskrenosti. Jer, Clarkson možda izruguje ljude temeljem onog što je na BBC-ju strogo zabranjeno i zove se "stereotipi", no ti stereotipi nisu pali s Marsa. Ruganje možda nije lijepo, no svakako je nešto posve ljudsko. I ujedno najbolja motivacija za pomak na bolje.

 

Izvor: dnevno.hr 

FaLang translation system by Faboba

2012. © Fizzit.net

Top Desktop version