Fizzit v2

Switch to desktop Register Login

Zabava

Na ljetovanju s bebom - što treba znati?

bebanaplazi

 

Jednom kada postanete roditelji, vaša ljetovanja nikad nisu ista. Pri biranju odredišta traži se ono koje je pogodno za dijete pa tako vaši nekadašnji provodi na Zrću sada ustupaju mjesto boravcima u obiteljskim turističkim mjestima poput Baške na otoku Krku, a noćni klub na Hvaru bakina kuća na Korčuli. Osim odredišta, mijenja se i način pakiranja jer je sada potrebno, osim svojih, nositi i stvari za dijete. Što vam je sve potrebno ako vodite bebu na ljetovanje?


Ako je namjeravate kupati u moru ili u bazenu svakako ponesite pelene za vodu koje možete kupiti u drogerijama i većim marketima. Vodite računa o tome da bebu presvučete u običnu pelenu čim izađe iz vode kako se ne bi prehladila. Razlog tome također je i činjenica da pelene za vodu ne zadržavaju nuždu toliko dobro – bebe će, doduše, rijetko kad nešto uraditi dok su u vodi no situacija se brzo može promijeniti jednom kad su na suhome.


Sunce i vrućina mogu biti jako opasni za vašu bebu pa zato svakako izbjegavajte izlaske usred dana. Preporučamo da sa svojom bebom izađete prije devet ujutro ili poslije šest popodne, kada sunce više nije tako jako, naročito ako s njom odlazite na plažu. Bez obzira na to kada izašli, svakako je namažite posebnom zaštitnom kremom protiv sunca za bebe. Uradite to prije odlaska na plažu te ponovno kada dođete na plažu. Imajte na umu da beba, baš kao i mi, može izgorjeti i dok je u moru pa pripazite da u njemu ne boravi predugo. Kada izađete s bebom iz mora, opet je, nakon što ste je osušili, namažite kremom protiv sunca.


Ako nije u hladu neka vaša beba svakako uvijek na glavi ima šeširić ili kapu sa širokim obodom. Idealni su slamnati šeširići jer je oni mogu zaštiti od sunca, a istovremeno su prozračni pa se bebi ispod njih neće toliko znojiti glava. Bebu je dobro od malih nogu naučiti i na nošenje sunčanih naočala koje će je zaštiti od jakog bljeska sunca. Neka za početak beba nosi naočale samo nekoliko minuta pa onda svakim danom po pola minute više, kako bi se postepeno naviknula na sunčane naočale. Svakako joj ih uvijek skinite kada je beba u hladu ili u mraku.


U slučaju da vaša beba već hoda morate se pobrinuti za adekvatnu obuću kako ne bi opekla stopala na pješčanoj plaži ili ih ozlijedila na oštrom šljunku. Ponekad je dobro adekvatno obuti i bebu koja još ne hoda, u slučaju da ipak dolazi do dodira njenih stopala s tlom na plaži.

 

 

Nemojte zaboraviti ni ponijeti adekvatnu odjeću za dijete. Nemojte misliti da je za njega potrebno ponijeti topliju odjeću nego za vas. Ako vama odgovaraju kratki rukavi, odgovarat će i vašoj bebi. Jednako tako, ako se vi osjećate ugodno u jednom sloju odjeće, osjećat će se i beba. Jasno, kada je beba u pitanju trebate ponijeti i njene bočice, pelene, kremu za guzu, kremu protiv uboda insekata, dječji šampon za kosu i tijelo, škarice za nokte, sredstvo za dezinfekciju te sirup ili čepiće protiv povišene temperature. Ako vam bilo što od toga ponestane ili zaboravite pod kuće, nemojte paničiti. Sve to moći ćete kupiti i na odredištu ili negdje u njegovoj blizini. 

 

Prije odlaska svakako provjerite i kako ćete stupiti u kontakt s pedijatrom ili hitnom službom, u slučaju da vam ne daj bože zatrebaju. Naime, dijete se tijekom ljetovanja može ozlijediti ili oboljeti pa je dobro već unaprijed znati kome se u takvom slučaju možete obratiti, kako bi mogli djelovati brzo. Uvijek uz sebe imajte dovoljno napunjen mobitel kako bi po potrebi mogli pozvati pomoć. 


Odlazak u novi ambijent može predstavljati šok za dijete, bilo pozitivan, bilo negativan. Ako je u pitanju potonje dajte djetetu vremena da se prilagodi. Na primjer, ako se boji ući u more, nemojte insistirati pod svaku cijenu da se mora okupati. Bez obzira na to doživjela promjenu dobro ili loše, djeca kratko zadržavaju interes za istu stvar pa je moguće da će im brzo postati dosadno. Zbog toga im morate omogućiti da se zabave. U tu svrhu ponesite nešto njihovih omiljenih igračaka, a ako su dovoljno velika svakako uzmite i pokoju slikovnicu ili knjigu. Mnogi roditelji danas pretjeruju noseći sa sobom ogroman broj igračaka nastojeći na takav način udovoljiti djetetu, što ih onda prisiljava na nošenje ogromne prtljage, što opet rezultira nužnošću kupovine velikog automobila. Nemojte pretjerivati. Ako je dijete već dovoljno veliko, potaknite ga da samo odabere onih nekoliko igračaka i slikovnica koje će ponijeti. Osim što ćete na taj način sebi olakšati pakiranje, također ćete i dijete naučiti važnu lekciju o odabiru prioriteta.


Dijete se neko vrijeme može igrati samo – ili u društvu druge djece, opet, ako je dovoljno veliko – ali također će mu biti potrebna vaša pažnja, naročito ako se radi o bebi. Zato ga nemojte zanemarivati već mu posvetite dužnu pažnju. Na plaži, na primjer, možete s njim graditi dvorac u pijesku. Pustite ga da i ono sudjeluje u tome što radite, pa makar i pogriješilo. Bolje će se zabaviti,a ujedno ćete ga potaknuti na samostalno djelovanje i učenje iz vlastitih grešaka.


Djecu svakako uvijek treba pustiti da sama istražuju okolinu, bez obzira na njihovu dob. Jasno, uvijek ćete ih držati pod nadzorom, naročito bebe, i vodit ćete računa o njihovoj higijeni, ali ne morate zato izigravati fanatika. Slobodno pustite da u ruke uzme oblutak s plaže ili da stane u pijesak ako nije vreo. U vodi neka prska ručicama i nožicama, a ako se u šetnji želi negdje zadržati i promotriti okolinu to mu omogućite. Poticane dječje radoznalosti vrlo je važno jer upravo ono pomaže razvoju njihove inteligencije. Mnogi roditelji ovdje griješe jer ne pokazuju dovoljno strpljenja za svoju djecu pa ih stoga požuruju ne posvećujući im dovoljno pažnje. Kada ste na odmoru sa svojim djetetom morate biti svjesni činjenice da sve vrijeme nećete moći posvetiti sebi i da odmor neće biti baš to u doslovnom smislu, naročito kada je dijete jako malo. Zato mu posvetite dužnu pažnju i naučite cijeniti vaše zajedništvo. Dijete će vam to itekako znati uzvratiti.

 

FaLang translation system by Faboba

2012. © Fizzit.net

Top Desktop version