Fizzit v2

Switch to desktop Register Login

Zabava

Dobro je znati prije odlaska na put...

putuju

 

Konačno je stigao vaš odavno očekivani godišnji odmor. Sretni ste jer neko vrijeme nećete morati rano ustajati i gledati kolege koje vam idu na živce, a veseli vas i pomisao na ono putovanje o kojem maštate već mjesecima. Vadite već prašnjave kofere iz ormara i spremni ste za pakiranje. Prije no što to učinite i otisnete se na put nemojte zaboraviti učiniti ovih nekoliko stvari.


Ako putujete u inozemstvo svakako na vrijeme provjerite je li vaša putovnica još uvijek važeća. Moj prijatelju propao je godinama planirano jednomjesečno putovanje u zemlje Južne Amerike jer je u samoj zračnoj luci ustanovljeno da je njegova putovnica istekla prije neka tri mjeseca. Službenici zračne luke, jasno, nisu imali milosti i njegov san se u tren oka rasprsnuo. Izrada nove putovnice redovnim postupkom traje nešto više od mjesec dana i koštat će vas oko 400 kuna dok za otprilike 200 kuna više putovnicu možete napraviti žurno, u niti 24 sata, ali samo u Zagrebu.


Također na vrijeme provjerite je li vam za boravak u zemlji u kojoj odlazite potrebna viza. Računajte na to da se za turističku vizu za neke zemlje čeka i po mjesec dana pa svakako sve pripremne radnje obavite dovoljno unaprijed.


U slučaju da odlazite u neku od zemalja s tropskom klimom postoji mogućnost da ćete se prije odlaska u nju morati cijepiti protiv određenih bolesti – ili da će vam to barem biti snažno preporučeno. Na primjer, ako odlučite otputovati u brazilski Manaus, snažno vam se preporuča cijepiti protiv žute groznice te u razdoblju od nekoliko tjedana prije putovanja uzimati adekvatan koktel lijekova za sprječavanje malarije. Ako planirate odlazak u neku od zemalja suptropske Afrike tada je tretman protiv malarije obvezan. Točne informacije o obvezi ili preporuci cijepljenja, odnosno uzimanja određenih lijekova, možete dobiti od Zavoda za javno zdravstvo Andrija Štampar u Zagrebu.


Ako odlazite na neku od egzotičnih destinacija unaprijed provjerite i kojom valutom se u toj zemlji plaća te koji su općenito prihvaćeni uvjeti plaćanja u toj zemlji. Kada sam prije nekih sedam, osam godina bila u Moskvi, primijetila sam da gotovo nigdje ne prihvaćaju American Express karticu. Prijateljica koja je bila sa mnom našla se u problemu jer je imala samo tu kreditnu karticu sa sobom uz vrlo malo gotovine. Morala sam joj posuditi nešto novca kako bi imala dovoljno do kraja putovanja. Naravno, provjerite i kada ističe vaša kreditna kartica, dovoljno rano prije odlaska na put.


Putovanje automobilom danas je vrlo jednostavno, ako pretpostavimo da svojim limenim ljubimcem nećete krenuti dalje od Europe. Ceste su dobre, obilježene su putokazima, a benzinske postaje su isto svugdje na raspolaganju. Postojanje GPS sustava na pametnim telefonima znatno vam olakšava orijentiranje no dobro bi bilo da prije odlaska na put negdje zabilježite osnovne točke puta kojim morate proći kako ne bi zalutali. Nikad ne znate kada tehnologija može zakazati. Isto tako, dobro je unaprijed provjeriti i način plaćanja autocesta i uzimanja goriva. Na primjer, u Francuskoj morate plaćati na doslovno svakom izlazu autoputa pa uvijek morate uz sebe imati nešto sitnog novca, a na benzinskim postajama u Italiji izvan autoputa nedjeljom gorivo možete natočiti samo sami, a platiti ga isključivo gotovinom. Ako uz sebe imate samo kreditnu karticu, a rezervoar vam je na rezervi mogli bi se naći u ozbiljnom problemu.


U slučaju putovanja zrakoplovom dobro je znati kako ćete od zračne luke na odredištu stići do svog smještaja. Postoji li vlak ili autobus koji vas mogu odvesti u centar grada? Koliko košta karta? Voze li 24 sata ili samo do određenog sata? Taksi je više-manje uvijek opcija no dobro je unaprijed znati koliko košta te koja taksi kompanija se preporuča. U manje razvijenim zemljama te u državama Bliskog istoka česta su pojava lažna taksi kompanije čiji vozači će vas opljačkati dok se istovremeno možete do svog odredišta odvesti i puno jeftinije.


Prije no što otputujete, naročito ako odlazite na dulje vrijeme, bilo bi dobro nekome povjeriti čuvanje svog doma, na primjer susjedu od povjerenja, pouzdanom članu obitelji ili prijatelju. Osim što će vam ta osoba, ili više njih, redovno prozračiti kuću i zaliti biljke, ako ih imate, te provjeriti je li sve u redu sa strujom, plinom i vodom, također će spriječiti dolazak mogućih provalnika. Oni, naime, najčešće prakticiraju provale upravo u kuće onih ljudi koji su na neko vrijeme otputovali. To mogu shvatiti po vašoj objavi na Facebooku te po činjenici da u kuću neko vrijeme nitko ne ulazi i u njoj ne pali svjetla. Zato se svakako pobrinite da barem dva puta dnevno netko u koga imate povjerenja uđe u vaš dom i provede tamo neko vrijeme kako bi se stekao dojam da se u njemu i dalje odvija redovan život.


Ako imate kućnog ljubimca, netko će se morati pobrinuti i za njega dok vas nema. To može biti ista osoba koja inače pazi na vaš dom, a može biti i netko drugi. Bez obzira na to hoće li životinja ostati u vašem domu ili se nekome preseliti dok ste na putu, dobro bi bilo čuvara ili čuvaricu unaprijed opskrbiti dovoljnom količinom hrane za vašeg ljubimca, eventualnim lijekovima i pijeskom za obavljanje nužde ako je u pitanju mačka. Koji god ljubimac da bio u pitanju, čuvaru ili čuvarici svakako ostavite i broj telefona i adresu njegovog redovnog veterinara te njegovu veterinarsku knjižicu, u slučaju potrebe.


Razmislite što još namjeravate raditi za vrijeme svog godišnjeg odmora te koja mjesta namjeravate posjetiti. Ako namjeravate obilaziti okolinu automobilom, a niste došli svojim, raspitajte se unaprijed o mogućnosti unajmljivanja automobila. Ljubiteljima gastronomije od velike će koristi biti Tripadvisor, a ista stranica može vam pomoći i kod odabira smještaja,kao i Housetrip. Potonja je naročito dobra ako vas zanima boravak u nečijem privatnom smještaju. Svakako provjerite i kakva je klima na vašem odredištu te kakvi vas konkretni vremenski uvjeti očekuju tijekom vašeg boravka kako bi znali spakirati adekvatnu odjeću. Provjerite i jesu li u vašem rezerviranom smještaju na raspolaganju ručnici (ako je u pitanju hotel, onda sigurno jesu no kada je u pitanju privatan smještaj to ne mora biti tako) kako bi znali trebate li ih nositi sa sobom. Isto tako, dobro je provjeriti je li vam potreban adapter za struju, a ako jest, onda ga ponesite. Ponekad ga imaju na posudbu u hotelima, ali takvo što ne možete garantirati pa je bolje imati jedan sa sobom.


Ne zaboravite ni lijekove protiv bolova, kao ni one za snižavanje temperature, u slučaju da vam trebaju, a ako s vama putuje dijete na vrijeme se raspitajte gdje se na vašem odredištu nalazi pedijatar ili liječnik opće prakse, u slučaju potrebe. Dobro je znati i kakve su cijene na odredištu kako bi znali planirati troškove.

 

FaLang translation system by Faboba

2012. © Fizzit.net

Top Desktop version